Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloPotpuno nova unutrašnjost od Renault Trucks-a - jedno sjedište, ogroman ekran i...

Potpuno nova unutrašnjost od Renault Trucks-a – jedno sjedište, ogroman ekran i dvije police

Renault Trucks je upravo predstavio osvježeni interijer svojih najvećih modela. Tamo ćemo, između ostalog, pronaći ekran koji zamjenjuje indikatore, novi volan sa zračnim jastukom i nešto izmijenjeni raspored pretinaca za odlaganje stvari. Može se očekivati ​​da će prve jedinice sa ovakvim kabinama stići do dilera u narednim sedmicama. U međuvremenu, Francuzi već najavljuju daljnje radove na unutrašnjosti, ovoga puta zamišljenu da bude prava revolucija, sa zaista dalekosežnim promjenama. Kao što zvanična vizualizacija koju je danas predstavio Renault Trucks pokazuje, ovdje ćemo pronaći rješenja koja se još nisu pojavila ni u jednom drugom modelu u industriji.

Ove nove karakteristike uključuju ekran koji obara rekorde koji ispunjava cijeli prozor. Može biti dugačak i preko dva metra i sadržavati mjerače, radio, satelitsku navigaciju, multimedijalni meni, pa čak i vremensku prognozu. Još jedna novost je potpuno prazan prostor na sredini radne površine, između gornje police i donjih ladica. Teško je reći čemu bi ovo služilo, ali jedno je sigurno – nećete morati da se žalite na nedostatak polica na instrument tabli. Osim toga, napominjemo da predmetni projekat ne predviđa nikakav prostor za noge suvozača, a desno sjedište se uopće ne vidi. Stoga je moguće da će Renault Trucks integrirati pravo sjedište sa spavaćom sobom, baš kao u konceptu Actros SoloStar.

Ostali detalji uključuju ravan pod, kamere koje zamjenjuju retrovizore i volan iz verzije 2024, već spomenute na početku. Ploče na vratima podsjećaju na prethodnu seriju Renault T, sa karakterističnim položajem komandi retrovizora, ali linija prozora podsjeća na Volvo FH, jer je vrlo niska. Stoga je moguće da će Francuzi imati koristi od iskustva svojih švedskih kolega, koji predstavljaju istu brigu.

Kako se objašnjava u današnjem saopštenju za javnost, cijeli interijer je dio projekta DOLPHIN, što je skraćenica od “Development Original Truck Lab for Physical Integration”. Ovo neobično ime pokriva rad na sljedećoj generaciji dugolinijskih vozila, koja će na kraju biti električna. Renault Trucks također procjenjuje da će glavni akcenat biti na aerodinamici, sigurnosti pješaka i biciklista, kao i poboljšanju udobnosti vozača. Što se tiče partnera na projektu, lista je zaista duga, uključujući niz francuskih univerziteta, laboratorija i specijalizovanih preduzeća.

Danas prikazani projekat će početi da se transformiše u gotov prototip u proljeće 2024. Tada vas očekuju dugoročna testiranja, nakon kojih će uslijediti moguća implementacija za prodaju. Ostaje samo pitanje da li će to obuhvatiti cijelo vozilo ili samo odabrane elemente.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari