Pravo na Upravljanje Kamionom sa 17 godina – Evropski parlament je dao prvu saglasnost

Objavljeno:

Prije tačno godinu dana Evropska komisija predstavila je nacrt izmjena pravila za vozače. To je, između ostalog, uključivalo mogućnost da osobe sa 17 godina dobiju kategoriju C ili C+E. Jučer su se nova pravila približila stupanju na snagu zahvaljujući odobrenju Evropskog parlamenta.

Projekat pretpostavlja da će i kategorija B i kategorije C i C+E biti dostupne nakon 17. rođendana. U tako mladoj dobi bilo bi moguće početi raditi u transportu, pod uslovom da se taj posao obavlja u sastavu dvostruke posade, pod vodstvom iskusne osobe. Nakon punoljetstva, mladi vozač mogao je sam početi voziti automobil, zahvaljujući gore opisanom sistemu, već sa godinu dana iskustva.

Izmjene koje je odobrio Evropski parlament uključuju i individualniju procjenu medicinskih kontraindikacija za vožnju. Trebalo bi biti više praktičnih tekstova, a manje takozvane „samoprocjene“.

Evropski parlament se također složio da uvede elektronske vozačke dozvole pohranjene na pametnim telefonima kao aplikaciju. Dokumenti ove vrste bit će priznati u cijeloj Evropskoj uniji. U praksi bi nešto slično olakšalo i prenošenje informacija o suspenziji odobrenja u određenoj zemlji EU.

Štaviše, Evropski parlament je podržao proširenje obuke vozača kako bi se uključili novi elementi. Više prostora biće posvećeno zaštiti pješaka i biciklista, kao i korištenju novih elektronskih sistema u automobilima. Obuka vožnje po klizavom putu takođe će biti obavezna.

Kada bi nova pravila mogla stupiti na snagu? To se još ne može sa sigurnošću reći. Potrebno je ponovo glasati u Evropskom parlamentu (nakon izbora zakazanih za jun), a zatim postići dogovor između Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije. Dakle, to može biti pitanje mjeseci ili godina.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice