Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloProfesionalna vozačica kamiona: Predrasuda među kolegama ima, ali manje nego ranijih godina

Profesionalna vozačica kamiona: Predrasuda među kolegama ima, ali manje nego ranijih godina

U Srbiji ima predrasuda prema ženama koje voze kamione, ali manje nego ranijih godina, izjavila je 27-godišnja Marija Đurković koja je, osim što profesionalno vozi kamion, završila Akademiju strukovnih studija u Šapcu i specijalističke studije na Višoj poslovnoj školi u Beogradu, a trenutno je na master studijama u oblasti saobraćaja.

Ona je za agenciju Beta rekla da mlađi vozači kamiona nemaju predrasude prema koleginicama kao i da viđa sve više „mladih i lepih“ žena za volanom teretnjaka.

„Smatram da ne postoji podela na muške i ženske poslove, samo da je možda neka profesija karakterističnija za jedan rod. Nedavno sam bila na sastanku Udruženja žena profesionalnih vozača i upoznala sam jednu simpatičnu baku koja je posle karijere iza volana autobusa otišla u penziju. Mislim da se ona suočavala s mnogo više predrasuda 70-ih godina prošlog veka nego ja danas“, rekla je Đurković.

Kazala je da su kolege u početku skeptične prema njenim vozačkim sposobnostima ali da „vrlo brzo“ razviju „kolegijalan i drugarski odnos“.

„Podržavaju me porodica i okruženje, to mi mnogo znači“, rekla je ona.

Upitana zašto je odabrala tu profesiju, Marija je kazala da je njen otac privatni preduzetnik od 2000. godine i da je odrastala uz kamione i prikolice.

„Nije mi naporno, trudim se da mi bude jako zanimljivo, puštam muziku koja meni odgovora. Treba da provedem devet sati vozeći, i ostalo su utovar i istovar i razne stvari kao što su točenje goriva, čišćenje kamiona i svega ostalog“, navela je Đurković.

Govoreći o daljim planovima, kazala je da radi na tome da položi instruktorske ispite kako bi mogla da obučava kandidate za profesionalne vozače kamiona.

„Svoje učenike savetovaću da se ne plaše vožnje, to je nešto što se uči celog života. Nikada nećemo biti dovoljno dobri i nikada nećemo dovoljno znati, ali je neophodno da vodimo računa o spostvenoj bezbednosti, jer život je jedan i treba da ga čuvamo“, rekla je Đurković.

Devojkama koje tek treba da odaberu profesiju savetovala je da svoj posao biraju srcem i da rade ono što vole, da budu istrajne i da ne potiskuju svoje snove iz straha „šta će reći okruženje“.

Projekat „Devojke imaju reč“ sprovode Medijski centar Beta i Akademija ženskog liderstva u okviru programa „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ Beogradske otvorene škole, koji podržava Švedska.

SSlika nije vezana za text

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari