Propisi o zimskim gumama na Kamionu: U nekim zemljama čekaju se promjene

Objavljeno:

Zahtjevi za zimske gume uskoro će stupiti na snagu u nekim dijelovima Evrope. Propisi za zimsku opremu za kamione mijenjaju se u nekoliko zemalja .

Kao i svake godine, Continental je objavio vodič sa najnovijim propisima za zimsku opremu za kamione u skladu sa približavanjem jesensko-zimske sezone . Svaka evropska država ima različite propise i oni se s vremena na vrijeme mijenjaju. Menadžeri voznih parkova i prevoznici kao i njihovi vozači bi stoga trebali ažurirati svoje znanje i provjeriti kamionsku opremu prije zimske sezone.

Promjene u zimskoj sezoni 2023/24

Neke zemlje će ove sezone uvesti ažuriranja zimske opreme kamiona. To uključuje Francusku, Island, Kosovo i Švajcarsku.

Francuska

U Francuskoj je zimska oprema sada obavezna na posebno obeleženim putevima. Od 1. novembra do 31. marta, vozila N1/N2/N3 sa prikolicom moraju biti opremljena uređajima protiv proklizavanja koji se mogu skinuti kao što su lanci za sneg na najmanje dva pogonska točka, prema odluci lokalnih vlasti.

Međutim, vozila N1/N2/N3 bez prikolice moraju biti opremljena zimskim gumama od 3PMSF na najmanje dva točka na svakoj osovini. Autobusi M2/M3 u Francuskoj moraju biti opremljeni uređajima protiv proklizavanja na najmanje dva pogonska točka ili sa 3PMSF zimskim gumama na prednjoj upravljačkoj osovini i najmanje dva pogonska točka.

Prelazni period do novembra 2024. važi za gume M+S koje su već u upotrebi . Vozila čija je ukupna dozvoljena masa manja od 3,5 tone smeju se voziti sa gumama sa klinovima od novembra do marta sve dok maksimalna brzina ne prelazi 90 km/ h. Vozila opremljena gumama sa klinovima moraju biti označena naljepnicom u Francuskoj. U Francuskoj je zabranjena upotreba guma sa klinovima na vozilima ukupne mase veće od 3,5 ton.

Switzerland

U Švicarskoj su, međutim, zimska pravila ažurirana i sada dozvoljavaju upotrebu lanaca za snijeg na putevima s odgovarajućim znakovima i odgovarajućim putevima.

Kosovo

Na Kosovu transportna vozila sa maksimalnom dozvoljenom masom od 3,5 tone moraju da koriste zimske gume sa oznakom M+S na svim točkovima od 15. novembra do 15. marta . Ljetne gume s minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4 milimetra mogu se nastaviti voziti sve dok su pogonske gume opremljene lancima za snijeg.

Autobusi i transportna vozila dozvoljene ukupne mase veće od 3,5 tone moraju na pogonskim točkovima koristiti lance za sneg ili zimske gume (sa oznakom M+S). Na pogonskim točkovima se mogu koristiti lanci za sneg, dok su gume sa klinovima zabranjene .

Island 

Zimske gume nisu obavezne na Islandu. U periodu od 1. novembra do 14. aprila potrebna je minimalna dubina gazećeg sloja od 3 milimetra. Lanci za snijeg su zabranjeni ako mogu oštetiti puteve. Upotreba guma sa klinovima dozvoljena je na Islandu od 1. novembra do 14. aprila.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice