Richter Group od Nikole naručuje 20 kamiona na vodik

Objavljeno:

Nikola Korporacija, E.ON i Richter Grupa potpisali su pismo namjere da naruče početnih 20 Nikola Tre klase 8 vodonik-električnih vozila i vodonika potrebnog za njihovo napajanje.

Richter Group je vodeći pružatelj individualnih logističkih usluga koje uključuju rješenja za čvorište i direktan transport za kurirske, ekspresne i paketne kupce. Sa sjedištem u Weselu, kompanija trenutno ima flotu od više od 160 kamiona na dizel motor sa lokacijama za utovar i istovar u Holandiji, Belgiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Nikola i E.ON namjeravaju podržati Richter Grupu u dekarbonizaciji njenog voznog parka obezbjeđivanjem električnih kamiona na vodik, neophodnog zelenog vodonika i infrastrukture za dopunu goriva u sklopu ranije najavljenog zajedničkog ulaganja, koje će biti osnovano u naredne sedmice.

Prvih 20 kamiona na vodonik Nikola Tre trebalo bi da bude isporučeno Richter grupi 2024. godine. Richter Grupa planira zamijeniti cijelu svoju flotu električnim kamionima Nikola Tre na hidrogenski pogon u narednih četiri do pet godina. Richter grupa takođe namerava da sarađuje sa svojim logističkim partnerima na pretvaranju svojih voznih parkova u vozila sa nultom emisijom štetnih gasova Nikola. To bi moglo dovesti do kupovine još do 750 kamiona na vodik u istom periodu.

Električne kamione Nikola Tre sa pogonom na vodik u evropskoj varijanti 6×2 proizvodi zajedničko ulaganje Nikole i Iveco grupe u njihovoj fabrici u Ulmu. Richter Grupa i njeni partneri mogu kupiti ili iznajmiti dio ili cijelu flotu vozila na vodik-električni pogon Nikole Trea putem sveobuhvatnog modela kamiona na vodik-električni IVECO. U tom kontekstu, IVECO preuzima poslove održavanja i servisiranja.

E.ON će preuzeti isporuku zelenog vodonika i razviti infrastrukturu za dopunu goriva kako bi zadovoljio potrebe električnih vozila na vodik koja se lansiraju. Prvo rješenje za dopunu goriva u sklopu ovog projekta biće postavljeno na lokaciji Richter grupe u Weselu. I snabdijevanje vodonikom i logistiku će obezbijediti planirano zajedničko ulaganje E.ON-a i Nikole.

Sylvio Richter, osnivač i izvršni direktor Richter grupe, kaže:

Planiramo da uvedemo Nikola i E.ON električne kamione na vodonik i mnogim našim partnerima, kako bismo dalje potaknuli dekarbonizaciju evropskog sektora teškog transporta. Ovaj MOU je samo početak. Preko naše tehnološke podružnice Sundronix GmbH, Richter grupa će sa Nikolom i E.ON-om raditi na tehnološkim rješenjima za planiranje i izgradnju infrastrukture za punjenje goriva od 700 bara, logistiku transporta vodika i opskrbu vodonikom.”

Gabriël Clemens, izvršni direktor E.ON Green Gas, kaže:

Vodonik je neophodna karika i centralno rješenje za promoviranje dekarbonizacije iu prometu teške robe. Posvećeni smo postepenoj dekarbonizaciji voznog parka Richter grupe obezbeđivanjem neophodne infrastrukture za dopunu goriva i snabdevanja zelenim vodonikom. Planiramo da isporučimo do 225 tona zelenog vodonika godišnje za prvih 20 kamiona Nikola Tre na vodonik i tu količinu ćemo značajno povećati u narednih četiri do pet godina.”

Michael Lohscheller, predsjednik i izvršni direktor korporacije Nikola, kaže:

Posvećenost Richter grupe je još jedan primjer kako Nikola i E.ON daju značajan doprinos Njemačkoj u postizanju cilja dekarbonizacije transportnog sektora. Naručivanje prvih 20 teških kamiona s nultom emisijom za zamjenu postojećih dizel kamiona jednako je izbjegavanju godišnje emisije CO2 od oko 600 automobila.”

Sa dometom do 800 kilometara i vremenom dopunjavanja goriva manjim od 20 minuta – na osnovu planiranih tehnoloških poboljšanja – očekuje se da će kamion na vodonik Nikola Tre imati najveći domet od svih komercijalno dostupnih kamiona klase 8 sa nultom emisijom štetnih gasova. Istovremeno, donosi uštedu na težini u poređenju sa baterijskim električnim kamionima klase 8 sa sličnim rasponom. Moguća upotreba električnih vozila Nikola na gorive ćelije je raznolika i kreće se od transporta robe u kombinovanom transportu do regionalnog transporta i specijalnog transporta.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice