Scania Super

Objavljeno:

Novi pogonski sklop i velika poboljšanja

Scania je uložila više od 2 milijarde dolara da bi osigurala svoju vodeću poziciju u kamionskom sektoru.

Pod zajednikim nazivom Scania Super, pripremljen je kompletan novi pogonski sklop, sa novim motorom, temeljito prerađenim mjenjačem, diferencijalom, osovinama…

Naravno, naziv nije odabran slučajno, nego u čast modela Super, s početka ’60-ih godina proteklog vijeka. U Scaniji tvrde da su stvorili najodrživiji kamionski motor, koji omogućuje uštedu goriva od 8%. Uz to, ažurirali su šasiju, okvire, osovine, rezervoare… te podigli modularnost na novi nivo.

Sa svojom potpuno novom ponudom motora, sa rasponom snage od 420 do 560 KS, omogućena je ušteda goriva do 8% na dugim relacijama. Svi motori imaju mogućnost korištena HVO (Hydrotreated Vegetable Oil – hidrotretirano biljno ulje) kao goriva, a dva od njih i bio-dizel, a uskoro će uslijediti i rješenja za bio-gas.

Osim toga, Scania je poradila na poboljšanju aerodinamike i sigurnosti, sa novim digitalnim retrovizorima, te nudi kompletnu ProCare uslugu.

Scanijin novi asortiman motora donosi potpuno novu motornu platformu, koju je tim za razvoj i istraživanje razvijao 5 godina. Motor sa 6 cilindra, ima radnu zapreminu od 12,74 l, kompresioni odnos 23:1, stpen termičke efikasnosti 50%, dvije bregaste osovine iznad glave motora (DOHC), dok se za redukciju azotnih oksida (NOx) brine sistem nazvan Scania Twin SCR, za dvostruko doziranje aditiva AdBlue.

Novi motor je dostupan u verzijama sa 420, 460, 500 i 560 KS, a posebno treba istaći da maksimalni obrtni moment postiže već pri 900 o/min, odnosno ostvaruje u intervalu između 900 i 1.300 o/min. Zbog svega toga, tehnički radni vijek motora je produžen za 30%.

Novi su i mjenjači koji doalze u izvdbama Opticuise G33CM i G25CM. Zahvaljujući nešto manjim dimenzijama i kućištima napravljenim od aluminija, od svojih prethodnika su lakši za oko 60 kg.

Osim toga, nova stražnja osovina Scania R756 se može naručiti s osam različitih prenosnih odnosa, a najbrži ima odnos 1,95:1.

Nova je i šasija MASH (Modular Architecture Chassis), koja nudi fleksibilnost, neohodnu za individualne potrebe korisnika, a jedna od prednosti ogleda se u postavci rezervoara za gorivo, koji,  osnovi dolazi u tri veličine (S, M i L), sa zapreminama od 165 do 700 l.

Uštedama će doprinijeti i motorna, dekompresiona kočnica CRB, ali će u opciji biti dostupan i retarder, na kojeg su mnogobrojni vozači navikli, a njegova upotreba zavisi od topografije rute na kojoj se kamion kreće.

Imajući u vidu da je Scania u razvoj uložila značajna sredstva i iskustva, sve prednosti Scania Super će se tek otkrivati.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice