SCANIA više nije najjači KAMION (800KS)

Objavljeno:

Najsnažniji proizvodni kamioni nedavno su došli iz Švedske. Scania i Volvo borili su se za prestižnu titulu najmoćnijeg. Poslednje dve godine vrh je držala Scania, ali sada mora da siđe sa trona, jer su se Kinezi popeli na vrh.

Prema pisanju kineskih medija, novi najmoćniji kamion iz serijske proizvodnje je Shacman X6000 800. Za ovaj kamion se navodi da razvija čak 800 KS i 3750 Nm obrtnog momenta. Ovo je vrijednost koja premašuje Scanijin najmoćniji “V-osam” za 30 KS i 50 Nm. Ono što je najzanimljivije je da ovako visoke parametre postiže potpuno kineski motor koji nije razvijen u saradnji ni sa jednim evropskim proizvođačem. Redni 16,6-litarski Weichai WP17H800E68 motor radi sa 16-brzinskim Fast Gear automatskim mjenjačem.

I ovaj pogonski sklop i cijeli kamion djelo su Shaanxi Automobile Group. Ova kompanija je odavno poznata po proizvodnji licenciranih verzija Steyra i MAN-a, a proizvodili su i modele kao što je MAN F2000. Prije nekoliko godina, međutim, Shaanxi je počeo razvijati naprednije proizvode, posebno investirajući u brend motora Weichai. Nedavno se ova kompanija već pohvalila premijerom najefikasnijeg dizel motora na svijetu. Rekordni Shacman X6000 800 već je službeno predstavljen kineskoj javnosti na konferenciji na kojoj su najavljeni proizvodi Shaanxi Automobile Grupe za 2023. Vozilo je također službeno pušteno u prodaju i već se može naručiti.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice