Utorak, 23 Jula, 2024
NaslovnicaOstaloSistem za praćenje zdravlja Vozača Kamiona - (Novost)

Sistem za praćenje zdravlja Vozača Kamiona – (Novost)

Moždani udar, srčani udar i nesvjestica su nažalost ozbiljan problem u transportnoj industriji. Vozač koji putuje sam može imati poteškoća da brzo dobije pomoć. Može li se ovaj problem riješiti korištenjem novih tehnologija? Iveco ima ideju za ovo i namjerava je predstaviti tržištu ove godine.

Italijanski brend odlučio je spojiti tri elementa: pametni sat koji prati vitalne funkcije vozača, program za praćenje stila vožnje kamiona i bežičnu vezu s aplikacijom Easy Way. Zahvaljujući tome, sistem pod nazivom Drivers Health Monitoring moći će uočiti probleme u području pulsa, otkucaja srca ili zasićenosti krvi, kombinovati ih sa analizom ponašanja vozača na putu, sve obraditi pomoću umjetne inteligencije i generirati alarm signal unaprijed. Zahvaljujući tome, vozač će znati da prestane da vozi što je prije moguće i obavijestiti ljude koji mu mogu pomoći.

Naravno, treba napomenuti da sve ovo predstavlja prikupljanje osjetljivih podataka o zdravstvenom stanju vozača. Ovu vrstu informacija ne može prikupiti poslodavac, a još manje proizvođač kamiona. Stoga, Iveco naglašava da će rad sistema za praćenje zdravlja vozača biti propisno osiguran, sprječavajući curenje ovih podataka.

Poznato je da će Drivers Health Monitoring biti dostupan 2024. godine, kao proširenje pomenute Easy Way aplikacije, koja omogućava praćenje telematskih podataka ili kontrolu opreme kamiona. Moguće je da će se premijera sistema poklopiti sa dolaskom nove generacije S-Way modela kod dilera , sa kabinom predstavljenom prošle jeseni.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari