Nedjelja, 14 Jula, 2024
NaslovnicaVijestiSkupo i štetno: navike vozača kamiona za koje ćete morati platiti kaznu...

Skupo i štetno: navike vozača kamiona za koje ćete morati platiti kaznu u inostranstvu

Tokom ljetnih vrućina, vozač kamiona nastoji uključiti klima uređaj prije puta, obuti otvorene sandale i ispružiti lakat prozor. Ali u nekim zemljama EU možete dobiti kaznu za ovo. Šta je dozvoljeno i kada ćete morati da platite?

Pažnja na put

Jedenje, piće, slanje poruka, telefonski razgovor, pušenje – sve ovo smeta u vožnji. Svaki vozač je dužan da se potpuno koncentriše na put, jer nepažnja u saobraćaju može imati ozbiljne posledice.

Cigareta za volanom može postati odlučujuća distrakcija. Ako se dogodi nesreća, to može biti skupo za pušače, jer će tada morati biti odgovorni za veliki nemar.

U Njemačkoj pušenje tokom vožnje nije zabranjeno.

U Španiji, svako ometanje tokom vožnje koje ugrožava sigurnost na putu je kazna do 200 eura i to se odnosi i na pušenje kao da pijete kafu ili jedete sladoled.

Štetni opušci

Neoprezno bacanje cigarete iz kamiona u Njemačkoj ne samo da zagađuje okoliš, za to postoji kazna iz predostrožnosti od 20 do 50 eura, ali takođe predstavlja opasnost.

Tokom brze vožnje, motociklista se može uplašiti, pasti i ozlijediti se, zbog čega je pušač kriv za nanošenje tjelesnih ozljeda iz nehata. S druge strane, ljeti može izazvati čak i šumske požare. A ovo je već krivično djelo koje može dovesti do osude za ubistvo iz nehotice.

U Španiji postoji kazna od 200 eura za ovo. Kazna može biti mnogo veća ako izazove požar.

Sa povetarcem

U sunčanoj Italiji postoji pravilo za vozače – ne palite klimu prije nego krenete u vožnju, inače možete biti kažnjeni. Ovo stoji u tekstu zakona:od 223 do 444 eura

Zabranjeno je ostaviti motor da radi kada je vozilo parkirano kako bi se održala rad klima uređaja u samom vozilu."

Bez ruku

U Španiji sa 80 eura može biti kažnjen svako ko gurne ruke ili laktove kroz prozor na nekoliko minuta. U Italiji je kazna za to od 41 eura do 168 eura .

U Njemačkoj Saobraćajna pravila čak ni ne zabranjuju vozačima da razgovaraju telefonom bez pomoći ruku, tako da nema kazne.

U Njemačkoj za to nema kazne prema StVO-u, ali svako ko ne nosi odgovarajuću obuću tokom vožnje treba to očekivati u slučaju nezgode morat će platiti dio svojih troškova.

Prema BG Verkehr-u, svako ko profesionalno vozi mora nositi odgovarajuću obuću koja pokriva stopalo tokom vožnje (§ 44 stav 2 Uredbe o sprječavanju nesreća “Vozila” – Uredba DGUV-a 70). Na primjer, sandale (bez naramenica), navlake za cipele ili klompe nisu prikladne.

U Španiji i Francuskoj situacija je drugačija. Vožnja bez obućeje strogo zabranjena u obje zemlje i košta ako vas zaustavi policija.od 80 do 90 eura

Čuj sve

U Španiji su sve vrste slušalica i slušalica zabranjene tokom vožnje. Svako ko ovo zanemari može računati na kaznu od 200 eura.


Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari