Utorak, 23 Jula, 2024
NaslovnicaVijestiŠpanija daje subvencije za gorivo za strane prevoznike – čak i retroaktivno

Španija daje subvencije za gorivo za strane prevoznike – čak i retroaktivno

Španska vlada će obezbijediti subvencije za gorivo za kamione koji pripadaju stranim prevoznicima koji posluju u Španiji, saopštila je španska transportna organizacija Fenadismer. Pomoć se može primijeniti čak i retroaktivno.

Subvencije za gorivo za španske prevoznike uvedene su u januaru 2023. kao rezultat pregovora između nacionalnih udruženja prevoznika i Ministarstva saobraćaja: vlada obezbeđuje do 20 centi po litru goriva za vozila za drumski transport u prvoj polovini ove godine.

Španija je prošle nedelje odlučila da ovu pomoć proširi na strane kompanije i to retroaktivno , što znači da će sva punjenja goriva u kamionima sa stranim registarskim oznakama koji od januara saobraćaju u Španiji imati pravo na bonus do 20 centi po litri goriva.

Španski drumski prevoznici nisu zadovoljni ovom odlukom; FENADISMER je u saopštenju za javnost izrazio zabrinutost da ovaj potez „otežava situaciju nelojalne konkurencije koju su španski drumski prevoznici trpeli poslednjih godina od stranih kompanija, posebno onih iz istočnoevropskih zemalja, u nekim slučajevima u vlasništvu španskih preduzetnika koji su prešli njihove flote u ove zemlje sa jedinom svrhom dobijanja nižih troškova rada i poreza, bez ikakve stvarne aktivnosti tamo, već da stalno rade u Španiji, koje su kolokvijalno poznate kao „kompanije sa poštanskim sandučićima“.

Prema toj organizaciji, skoro 40% transporta u i iz Španije obavljaju strane kompanije, uglavnom sa sjedištem u Poljskoj, Litvaniji, Portugalu, Bugarskoj i Rumuniji, koje će imati koristi od španjolske javne blagajne uz odobrenje nove mjere.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari