Španija: Šestoro mrtvih nakon što je kamion udario u kontrolu saobraćaja

Objavljeno:

Civilna garda razmatra moguću   “pospanost” vozača kamiona   kao navodni uzrok teške saobraćajne nesreće koja se dogodila u utorak rano ujutro (19.03.2024.) na 24. kilometru magistralnog puta AP-4, u opštini Los. Palacios i Villafranca (Sevilja); gdje je kamion pregazio policijski kontrolni punkt što je rezultiralo šestero smrtnih slučajeva, a žrtve su dva agenta Grupe za brzu akciju (GAR) Civilne garde i četiri osobe koje su putovale u Sevilju. Bila je to   redovna kontrola trgovine drogom .

Ovo je izjavio komandant   Rafael Jiménez Onetti   u izjavama za medije na području nesreće koja se dogodila oko 4.40 sati. Prilikom približavanja   kontrolnoj tački koja je propisno označena , vozač kamiona je naglo manevrisao, izazvavši dobro poznati efekat makaze i skretanje vozila prema nasipu. Kamion je na svom putu pregazio prva tri službena vozila Garde koja je učestvovala u kontroli i druga privatna vozila.

Prema izvorima iz istrage, ovaj vozač kamiona, koji je negativan na alkohol i drogu, ima 59 godina, španske je nacionalnosti i nema krivični dosije.  Otišao je iz La Línea de la Concepción (Cádiz)  , natovaren proizvodima od voća i povrća,   na putu za Guarromán (Jaén)  
Nema tragova kočnica
Iz prve istrage tahografa, agenti su potvrdili da se vozilo kretalo brzinom od 90 kilometara na sat kada se sudarilo sa ostalim vozilima. Za sada nema tragova kočenja niti bilo kakvih naznaka da je privedeni nagazio papučicu gasa. Zamjenik tužioca pojašnjava da se iz ovih prvih uviđaja dolazi do zaključka da je kamion prišao kontroli bez usporavanja.

To se poklapa s glavnom hipotezom da je vozač vjerovatno zaspao. Kilometar ranije obilježen je kontrolni punkt koji je na autoputu postavila Grupa za brzu akciju (GAR) Civilne garde. “To je bilo savršeno naznačeno znakom za smanjenje brzine i upozorenjem da se saobraćajna traka sužava, ali je kamion nastavio naprijed”, objašnjava zamjenik tužioca. 

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice