Utorak, 21 Maja, 2024
NaslovnicaOstaloŠpanjolska: kod hrvatskog vozača kamiona pronašli 30 kg heroina

Španjolska: kod hrvatskog vozača kamiona pronašli 30 kg heroina

Španjolska policija je u pokrajini Galiciji, na sjeveru zemlje, uhitila hrvatskog vozača kamiona sa slovenskom registracijom pod sumnjom da je uvezao 30 kilograma heroina.

Policija je priopćila da je vozača, čije ime nije objavila, privela u srijedu nakon što je oko 22 sata navečer pretražila teretni kamion na benzinskoj postaji na autocesti pored mjesta Meis. Skrivenu drogu je pronašla u stražnjem dijelu vozila.

Istražitelji vjeruju da je heroin iz Irana bio uvezen u Nizozemsku od kuda ga je vozač dopremio u Španjolsku, gdje je trebao biti korišten.

Oni su prije dva mjeseca dobili informaciju iz Andaluzije, pokrajine na jugu Španjolske, da postoji organizirana međunarodna skupina koja doprema heroin u Španjolsku i Portugal. U srijedu im je iz tamošnjeg primorskog grada Malage javljeno da će kamion isti dan doći u Galiciju. Policija je stoga pojačala kontrole na autocestama.

Natpis: ‘Dobro napravljeno’

Zaustavljeni kamion bio je prilagođen za skriveni prijevoz zapakirane droge, a na paketima je na jeziku farsi pisalo “dobro napravljeno”. Taj žig na farsiju naveo je policiju na zaključak da je droga dopremljena s Bliskog istoka, vjerojatno iz Irana. 

Policija je stoga operaciji dala kodni naziv “Babá”.

Šef lokalne policije Juan José Díaz rekao je na konferenciji za medije da je zaplijenjeni heroin bio visoke čistoće, pa da njegova tržišna vrijednost iznosi oko 800.000 eura.

Vozač ga je u Španjolsku vjerojatno dovezao iz Nizozemske, gdje se prema mišljenju policije nalazi skladište. Od pronađenih 30 kilograma, 20 posto je trebalo ostati u Galiciji, 20 posto biti isporučeno u glavni grad Madrid dok je 60 posto trebalo završiti u susjednom Portugalu, smatraju istražitelji.

Raste ‘pušenje heroina’…

– Primjećujemo da je porasla konzumacija heroina, ali ne na način da se ubrizgava u tijelo (špricom), nego pušenjem. Zbog takvog načina konzumacije on ne izaziva uzbunu u društvu kao što je slučaj s klasičnim načinom korištenja – rekao je španjolski inspektor iz odjela za suzbijanje droga.

Napomenuo je da kilogram heroina košta između 27.000 i 30.000 eura.

Zaustavljeni kamion već je i ranije ulazio u Španjolsku. Policija je poručila da nastavlja s operacijom, te ne isključuje mogućnost daljnjih uhićenja.

Uhićenom hrvatskom vozaču istražni sudac je odredio pritvor bez mogućnosti uplate novčanog pologa kako bi se branio sa slobode.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari