STOP držanju telefona dok vozite KAMION kroz Hrvatsku

Objavljeno:

Možda ste mnogo puta čitali o tome koliko su MONOcam kamere efikasne. Primjer jeakcija inspekcije u martu ove godine kada su ovi uređaji zabilježili 57 slučajeva korištenja telefona u vožnji. Kako ove kamere rade u praksi? To vidimo na fotografiji sa obuke pripremljene za službe iz Portugala i Hrvatske.

Holanđani su pioniri u upotrebi ovih kamera. Zbog toga je holandska policija nedavno održala prezentaciju portugalskim i hrvatskim kolegama. Predočena im je, između ostalog, statistika prema kojoj su od 2017. godine, odnosno u posljednjih šest godina, MONOcam kamere doprinijele izdavanju 68.151 kazne u Holandiji. Prikazana je i analiza primjera fotografije na kojoj je softver kamere automatski prepoznao vozačeve ruke, telefon, pa čak i navigacijski uređaj. Kompjuter je uspeo da prepozna da je telefon u ruci, pa je ovu fotografiju sačuvao u sistemu kao potencijalni prekršaj.

Ovako MONOcam prepoznaje ruke i uređaje:

MONOcam kamere se obično postavljaju na vijadukte, iznad puteva. Odatle mogu da vide unutrašnjost kabina, uključujući kabine putničkih automobila i kamiona. Važno je, međutim, da se kazna ne izriče samo na osnovu odluke računara. Svaka fotografija prolazi dodatno ručno odobrenje od strane čovjeka kako bi se izbjegle moguće greške. 

Da li razmatrana obuka znači da će se MONOcam kamere pojaviti u Portugalu ili Hrvatskoj u bliskoj budućnosti? Za sada nema konkretnih najava na ovu temu. Poznato je da je prvu seriju uređaja naručila Njemačka, tačnije država Rheinland-Pfalz (nalazi se između Luksemburga i Frankfurta na Majni).

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice