Subvencionisana obuka i polaganje ispita; Wabererovo rješenje za nedostatak vozača

Objavljeno:

Dve stvari su neophodne da bi se efikasno rešio nedostatak vozača; prvo, kandidati moraju biti subvencionisani za pohađanje kursa za vožnju kamiona, a drugo, kada su u pitanju vozači iz trećih zemalja, ceo proces selekcije, obuke vozača i CPC mora da se preseli u inostranstvo, tako da vozači u Mađarsku dolaze samo kada imaju sve potrebne kvalifikacije, rekao je za trans.iNFO Zsolt Barna, predsjednik i izvršni direktor Waberer's.

U 2019., kada je Waberer's prestao naručivati ​​300 kamiona i također smanjio veličinu postojeće flote, započeo je značajno smanjenje flote.

Ova strategija smanjenja voznog parka i vozača nastavila se do 2022. godine; dok je u 2018. prosječan broj kamiona bio 4.450, a broj vozača 5.934, u 2022. godini za kompaniju je radilo samo 2.775 kamiona i 3.464 vozača kamiona.

Finansijski izvještaj za prvi kvartal 2023. pokazuje da je smanjenje veličine voznog parka zaustavljeno i da je, u poređenju sa trendovima iz prethodnih godina, grupa počela da raste svoj vozni park u malim koracima: sada su 72 nova vozila i 204 nova vozača. radi za kompaniju.

Je pitao Zsolta Barnu, predsjednika i izvršnog direktora Waberer’sa, o razlozima povećanja flote.

Zsolt Barna, izvršni direktor Waberer'sa: Iako smo malo povećali broj kamiona u segmentu međunarodnog transporta za oko 5%, i dalje vidim da trenutno oko 2.000 vozila opslužuje naš međunarodni drumski transport je optimalna veličina za nas.

Srećom, u posljednjih godinu i po dana, s novim korporativnim konceptom i rastom usluga s dodanom vrijednošću, Waberer's Group je zabilježila značajan porast potražnje za svojim transportnim uslugama, a povećali smo i broj vozila u voznom parku da zadovolji ovu potražnju.

Važno je, međutim, napomenuti da bilježimo i dinamičan rast broja narudžbi za druge vidove transporta (intermodalni, željeznički i pomorski), koji bi našim kupcima u srednjem roku trebali pružiti ekološki prihvatljivije rješenje.

Ali, vratimo se drumskom saobraćaju; iako pokušavamo fleksibilno prilagoditi veličinu flote, ne planiramo tako drastičan, dinamičan rast kao što je grupa imala prije 2020-ih.

Ovaj put je potražnja bila ta koja je pokretala rast, a vlastita ponuda vozača, kojoj smo imali pristup kroz vlastitu shemu vozača teretnih vozila, dala je ozbiljan doprinos da se ovi kamioni postave na put.

nedostatak vozača je ozbiljan problem u cijeloj Evropi. Nedavno su se u Mađarskoj uzburkale ozbiljne emocije kada je nekoliko mađarskih prevoznika, uključujući Waberer's, najavilo da će dovesti vozače iz trećih zemalja kako bi riješili nedostatak. Dakle, kojim putem Wabererovi idu da regrutuju ove vozače?

Zsolt Barna : Vrlo važna promjena u kompaniji je da, iako smo prije zapošljavali uglavnom rumunske i ukrajinske vozače pored mađarskih vozača, sada radimo na mnogo širem tržište rada.

Od 2021. već aktivno zapošljavamo u Srbiji, ali smo posegli i dalje; prošle godine smo bili u mogućnosti da primimo, obučimo i rasporedimo vozače iz trećih zemalja koji dolaze iz Indije, Filipina ili Kenije.

Vidimo veliku priliku u ovim zemljama i otkrili smo da možemo uspješno integrirati vozače sa takve udaljenosti u naš sistem. Ovo je definitivno pomoglo povećanju iskorištenosti voznog parka.

Koliko je ljudi došlo iz ovih zemalja?

Zsolt Barna: Oprezno povećavamo broj vozača iz neevropskih zemalja, jer zbog jezičkih i drugih kulturoloških razlika i saradnici moraju biti spremni da prime ove kolege. Trenutno ih ima manje od 200.

Znači li to da se mađarski vozači s pravom boje? Hoće li ih vozači iz trećih zemalja izbaciti iz kompanije?

Zsolt Barna: Ovo ne dolazi u obzir i nikada nije bio slučaj. Zapošljavanje mađarskih vozača je bilo snažno posljednjih godina, dijelom zbog naših najnovijih plata. Mađarski vozači mogu zaraditi iznad tržišnog prosjeka na Waberer'su i trenutno više od stotinu mađarskih vozača s novom vozačkom dozvolom svake godine uđe u naš sistem i započne svoju karijeru.

Autoškolu smo pokrenuli prije dvije godine upravo zato što nam je važno da radimo sa mađarskim vozačima, jer oni ne samo da posjeduju lokalno znanje i jezičke vještine, već su i svjesni bezbroj pravila i situacija koje nisu očigledne onima koji dolaze iz dalje.

Sada se možemo osloniti na ovu grupu vozača, a također nalazimo da je stopa fluktuacije među mađarskim kolegama koje sami obučavamo mnogo niža. Oni ulaze u sistem znajući šta mogu očekivati ​​i spremniji su da se nose sa raznim problemima.

Cijene su dostupne i na web stranici auto škole: obuka za kategoriju C košta 319.600 forinti (oko 840 eura), kategorija CE 213.900 forinti (oko 600 eura) i CPC obuka 167.700 forinti (440 eura). To je mnogo novca u poređenju sa prosječnim primanjima Mađarske. Prema vašem iskustvu, koliko je ozbiljan trošak kao prepreka za potencijalne kandidate?

Zsolt Barna : Nažalost, to je značajna prepreka – tolika da se Vlada i kompanije moraju suočiti s njom i nositi se s njom.

I upravo zbog ove visoke cijene Waberer's i neke druge kompanije koje gledaju u budućnost uvele su neki oblik finansijske podrške vozačima, tako da cijena obuke ne stoji na putu nikome ko želi naučiti voziti kamion. .

U Waberer'su možete dobiti vozačku dozvolu kao dio programa stipendiranja. Kada se neko uključi u program stipendiranja, i aplikant i kompanija saglasni su da preuzmu obaveze: vozač pristaje da preuzme i uspješno završi obuku i da provede određeno vrijeme u kompaniji, dok Waberer's pristaje da podnosiocu zahtjeva pruži stipendiju sve dok pohađa auto-školu i da mu ponudi posao u kompaniji kada završi svu obuku.

Ovo se ne odnosi samo na domaće vozače, već i na međunarodne vozače ili vozače iz trećih zemalja tokom perioda naturalizacije i CPC ispita.

I to je veoma uspješan program.

Girteka je nedavno najavila da otvara kancelarije u Kazahstanu i Kirgistanu, kako bi mogli da regrutuju i obučavaju vozače na licu mesta – praktično gradeći „fabriku vozača teretnih vozila“ – bez ikakvih posrednika. Šta mislite o ovom rješenju?

Zsolt Barna: Da budem iskren, mislim da je ovo rješenje prilično dobra ideja, ali nije novo – barem ne potpuno.

U susjednim zemljama Waberer’s surađuje s tržištem rada na sličan način; u Srbiji i Rumuniji takođe imamo pristup vozačima putem lokalnih kurseva obuke.

Zapravo, mi u Waberer'su već imamo sličan sistem. Odabir i testiranje ovogodišnje treće zemlje već je obavljeno na licu mjesta.

Ali cilj mađarske vlade je da logistika i transport više doprinesu domaćem BDP-u, pa se s predstavnicima interesa razvijaju mnogi programi podsticaja. Shodno tome, razvija se sistem u kojem bi se evropska CPC obuka i testiranje mogli završiti u trećoj zemlji – uz različita digitalna rješenja, obuku na simulatoru i, naravno, praktičnu obuku.

Kada bi se mogao stvoriti sistem u kojem se sva obuka odvija u inostranstvu, lokalno, vozači ne bi morali ni dolaziti u Mađarsku dok ne dobiju naturalizovanu vozačku dozvolu. Ovo bi bio najefikasniji način da se u saradnji sa lokalnim tržištem rada reši nedostatak mađarskih vozača.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice