Utorak, 23 Jula, 2024
NaslovnicaVijestiSupružnici Snežana i Đorđe Mandić kamionom za godinu i po prešli 350.000...

Supružnici Snežana i Đorđe Mandić kamionom za godinu i po prešli 350.000 kilometara

Bračni par Snežana i Đorđe Mandić, profesionalni vozači kamiona iz Bosanske Gradiške, za godinu i po vozeći zajedno kamion po evropskim putevima prešli su 350.000 kilometara.

Kamion DAF od 480 konjskih snaga, s prikolicom, njihova je druga kuća, a ovaj mladi bračni par uživa u svakom trenutku putovanja. Ekipi Anadolije ispričali su da pošto u kamionu žive, jedu i spavaju, zbog higijene obuću prije ulaska u kabinu izuvaju i ostavljaju na stepenicama.

Podrška supružnika

Snežana Mandić (27) je odrasla u porodici vozača, a kaže da ljubav prema kamionima osjeća odmalena. Ispočetka nije o tome govorila jer je roditelji nisu u tome podržavali.

– Međutim kada sam se udala, muž mi je postao profesionalni vozač i on me podržao da položim i tako smo nas dvoje krenuli na naše daleke puteve – kaže Snežana.

Uglavnom voze noćne vožnje na relaciji Italija – Španija. Po danu spavaju, navečer kreću i smjenjuju se tokom vožnje od 12-13 sati. Kad Snežana vozi Đorđe spava i obrnuto.

Najviše odmora imaju vikendima i najčešće ovo vrijeme provode u Barseloni u Španiji. Posjećuju gradske plaže i obilaze grad. Tokom ljeta često su na plažama pa im je to kao mali godišnji odmor. U proteklih godinu i po dana, od kada voze zajedno, obišli su mnogo mjesta u Italiji, Njemačkoj, Austriji i Francuskoj.

– Prvo, ja sam oduševljena, posao kao posao uopšte nije težak, smatram da svaka žena to može, pogotovo u današnje vrijeme kamioni su puno lakši za voziti. Ovdje baš ima jako puno predrasuda. Mnogi su bili u fazonu kao šta će žena u kamionu, zbog čega vozi, to nije za ženu, mada ja mislim baš suprotno, žene su sposobne za sve i mogu sve i ovo je nešto prelijepo, putuješ svijetom, zarađuješ prije svega i ono što je meni najbitnije ostvarila sam svoje snove – ispričala je Snežana Mandić.

Kamionom na vjenčanje

Početak bračnog života ovog neobičnog mladog para također je vezan za kamion. Naime, njihovo svadbeno vozilo bio je baš kamion. Kažu da ne bi ništa mijenjali, a želja im je da u budućnosti imaju svoje kamione.

– Mi u suštini radimo samo ono što nam paše, ono što volimo, ako nam se kuha, mi kuhamo pored kamiona, u kamionu imamo stvari koje se mogu jesti, koje se ne moraju kuhati, jer u kamionu nema kuhanja – ispričala je Snežana.

Iako im je kompanija za koju rade obezbijedila parking na kojem se nude sve potrebne usluge, kao što su i pranje i peglanje, Snežana radije ove poslove obavlja kad dođu kući.

– Za sada nam nije teško, nemamo djecu pa je lakše, kada dođemo kući imamo vremena za sve, ali u budućnosti kada dođu djeca mislim da će se planovi morati malo drugačije okrenuti – kaže ona.

Njen suprug Đorđe Mandić (29) kaže da im dobro ide i da ravnopravno rade.

Na pitanje kakav je Snežana vozač odgovorio je:

– Snježa? Snježa je zmaj. Vozač k’o vozač stvarno vozi školski, fino, svaka pohvala, od 90 posto vozača vozi bolje.

Ljubav prema kamionima

Izuzetno je zadovoljan njihovim izborom.

– Upisao sam Prirodno-matematički fakultet, smjer matematika i to sam napustio iz razloga što volim kamione. Odrastao sam u porodici vozača, isto. Molili su me, fakultet, ali ne ja volim kamion, hoću kamion i u kamionu sam, porodica mi je sada u kamionu – kaže Đorđe Mandić.

Pojasnio je da njih dvoje zajedno imaju 21 sat radnog vremena. Od 21 sata 20 sati imaju vožnju, a kada se idealno poklopi, za to vrijeme mogu preći 1.600 kilometara, što znači da iz Hrvatske uspiju stići u Barselonu.

Ovaj posao za njih ima mnoge prednosti, a jedna od njih su odlasci na najpoznatije evropske plaže.

– Prošle godine smo bili 18 puta na moru i za 18 puta što smo bili nama su plaćali da budemo na moru. Svaki vikend na moru i još plaćen – kazao je Đorđe.

Ispričao je da dio Evrope na kojem oni voze ima jak sindikat vozača, pa tako postoje mokri čvorovi koji su veoma čisti, besplatni tuševi i razne druge usluge za vozače. Snežana i Đorđe kažu da je u suštini hrana za vozače jeftina na nekim odmaralištima, pa je na primjer u Španiji obrok 11 eura, u Italiji 12 do 13 eura. Kada se požele domaće kuhinje imaju plinsku bocu i kuhaju pored kamiona.

– Zahvaljujući ovom radu, mi možemo ostvariti sve svoje želje, planove, kao mladi bračni par koji se odlučio na ovaj korak mi možemo za pet godina da riješimo svoje stambeno pitanje bez kredita, bez ičije pomoći i možemo da pokrenemo vlastiti biznis, što je za 99 posto omladine u današnje vrijeme nemoguće. To je san za 99 posto omladine – rekao je Đorđe Mandić.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari