Švedska planira dozvoliti vozačima s B licencom da voze Kamione

Objavljeno:

Švedska priprema pilot šemu koja će omogućiti vožnju težih električnih kamiona sa licencom klase B, objavila je vlada.

Kako bi promovirala korištenje električnih kamiona, Švedska planira dozvoliti vozačima sa vozačkom dozvolom B klase da voze teža vozila. Vlada je već zadužila Švedsku saobraćajnu upravu da osmisli probne operacije u tu svrhu.

Trenutno, težina određenih kamiona, posebno onih na alternativna goriva poput struje ili plina, zahtijeva vozačku dozvolu klase C. Međutim, nedostatak nosilaca C-licenci predstavlja izazov za široko usvajanje električnih kamiona i stvara dodatne troškove za kompanije koje obično zapošljavaju vozače sa B-licencama.

Kako bi prevazišla ovu prepreku, Švedska saobraćajna uprava će razviti probne operacije koje će omogućiti kompanijama, vlastima i organizacijama da podnose zahtjev za izuzeće od zakona o vozačkim dozvolama. U okviru ove inicijative, vozači koji imaju B licencu najmanje dvije godine će imati pravo da voze kamione bez prikolica težine između 3.500 kg i 4.250 kg i pogonjene na alternativna goriva.

Proširujući grupu kvalifikovanih vozača na one sa B licencom, švedska vlada ima za cilj olakšati elektrifikaciju transporta.

Očekuje se da će probe, koje je jednom dizajnirala Švedska transportna uprava, pružiti uvid i utrti put za šire usvajanje električnih kamiona.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice