Subota, 15 Juna, 2024
NaslovnicaDogađnjaŠvedska policija i dalje traži hotelske račune od vozača kamiona

Švedska policija i dalje traži hotelske račune od vozača kamiona

Uprkos uputstvima Evropske komisije u vezi sa implementacijom Paketa mobilnosti, švedski organi traže dokaz o redovnom nedeljnom odmoru koji se koristi izvan kabine kamiona. Presuda Falun Administrativnog suda u slučaju poljske transportne kompanije potvrđuje švedski nadzor.
Evropska komisija je nedavno objavila dodatno objašnjenje u vezi sa kontrolom sedmičnog odmora za vozače . U nekim državama članicama tijela su previše oprezna da bi nametnula zabranu 45 sati odmora u vozilu. Primjer za to je švedska uprava za transport, koja, uprkos briselskim smjernicama, zahtijeva hotelski račun u vrijeme inspekcije.

Čini se da Upravni sud Faluna podržava takvu praksu tijela. On je to izrazio u svojoj presudi u slučaju poljskog prevoznika. Prema presudi, smjernice Evropske komisije nisu obavezujuće, jer je samo sud EU ovlašten da tumači pravo EU – poziva se na obrazloženje suda portal .

Izvođač se žalio na kaznu za noćenje u kabini, koja je izrečena krajem 2021., početkom 2022. godine. U žalbi Upravnom sudu, transportno preduzeće se pozvalo na smjernice Evropske komisije prema kojima se kazna može izreći ako vozač bude “uhvaćen” dok se u kabini odmara od 45 sati.

Prema navodima suda, istraga je pokazala da ni policiji ni Švedskoj saobraćajnoj upravi nisu bili potrebni dokazi da sedmični odmor nije proveo u vozilu, a kazna je izrečena na osnovu informacija koje je dao vozač. Žalba je odbijena, prenosi trailer.se.

U presudi je upravni sud također utvrdio da se švedski princip slobodnog ispitivanja dokaza bolje primjenjuje tamo gdje je, prema pravilu, nadležnost suda da utvrdi vrijednost dokaza.

Prema zakonu EU, pravo na pravično suđenje se mora poštovati, a sud smatra da je transportna kompanija imala priliku da komentariše dokaze tokom procene, kako od strane švedske uprave za transport, tako i od strane suda.
Ilegalne inspekcije?

Početkom ove godine još jedan poljski kamion dospio je u vidjelo švedskim saobraćajnim vlastima. Vozač kamiona iz Poljske je 2. januara “uhvaćen” u Karlebyju zbog ilegalne kabotaže, nije imao potvrdu o otpremi i nije mogao da dokaže da je redovni nedeljni odmor provodio van kabine, prenosi švedski transportni portal tidingenprofs.se . Vozač kamiona je priznao da je dva od posljednja tri redovna nedjeljna odmora proveo u vozilu.

Za ove prekršaje inspektori su izrekli kombinovanu kaznu od 160.000 kruna (oko 5.700.000 forinti). Nakon što je zaposlenik poslao depešu, tijela su povukla kaznu od 60.000 kruna. Međutim, od prevoznika su tražili potvrdu od hotela, koju prevoznik nije poslao pozivajući se na članove 34. i 36. Uredbe 165/2014 i medijske izveštaje u vezi sa smernicama Evropske komisije.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari