Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaNovostiUnutarnje kamere gledaju vozače kamiona - to izaziva veliko nezadovoljstvo

Unutarnje kamere gledaju vozače kamiona – to izaziva veliko nezadovoljstvo

Kamere koje snimaju unutrašnjost kabine kako bi pratili ponašanje vozača je tema koja je nedavno splasnula u Evropi. Međutim, na drugim kontinentima se još uvijek puno raspravlja o ovoj temi, a same kamere postaju sve češći prizor u kamionima. Otuda i studija Američkog instituta za istraživanje transporta (ATRI).

Organizacija je pokrenula temu unutrašnjih DVR-a u intervjuima sa 650 vozača. Prije svega, upitani su koliko prihvataju kamere uperene u njihova lica i popravljanje ponašanja u vožnji. Odgovori se mogu dati na skali od 0 do 10, sa prosječnom ocjenom od 2,24. Ukratko, velika većina vozača se ne slaže sa ovom odlukom.


Studija je takođe pokazala da su žene posebno zabrinute zbog toga. U slučaju ženskog dijela industrije, usvajanje kamera je bilo 34% manje od njihovih kolega. Sve zbog veće zabrinutosti zbog kršenja privatnosti.

Studija takođe naglašava da unutrašnji DVR-ovi mogu raditi na dva načina. Prvi tip jednostavno kontinuirano snima kada je kamion u pokretu. Drugi se aktivira samo u kriznim situacijama, na primjer, kada kamion snažno koči ili naglo skrene. Međutim, prema izvještaju ATRI, kamere za hitne slučajeve su dobile samo 22% više prihvaćenosti od kamera s kontinuiranim snimanjem. Dakle, moglo bi se reći da vozači jednostavno ne žele da budu snimljeni, bez obzira na uniformu.

Međutim, postojala je jedna vrsta aplikacije u kojoj je upotreba kamere bila vrlo visoka, povećavši se za čak 87 posto. Ovdje govorimo o upotrebi kamera za specifične sigurnosne zadatke kao što je obuka novih vozača.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari