Uskoro će se na putevima pojaviti novi kamion na vodonik sa dometom većim od hiljadu kilometara

Objavljeno:

Holandski proizvođač Zepp.solutions predstavio je model kamiona na vodik – Evropa. Prvi modeli vozila će se pojaviti na tržištu ove godine.

Proizvođač Zepp.solutions ove je sedmice otkrio detalje modela kamiona na vodik koji će početi proizvoditi kasnije ove godine. 

Kamion Europa je vozilo sa nultom emisijom štetnih gasova razvijeno kao odgovor na najčešći tip teškog drumskog transporta – dizel 4×2 tegljač. 

Očekuje se da će domet prvih kamiona biti veći od 700 kilometara, dok će druga opcija na jednom rezervoaru moći da savlada više od 1.000 kilometara .

Prva vozila će sići sa proizvodne trake u četvrtom kvartalu 2023. kao traktori 4×2 sa sistemima za skladištenje vodonika od 350 bara. Sa više od 50 kg vodonika u rezervoaru, moći će se preći na udaljenost od 700 km. 

Krajem 2024. Europa će također biti dostupna sa akumulatorom vodonika od 700 bara (>80 kg H2), čime će se doseg kamiona povećati na preko 1.000 km po rezervoaru.

Razne konfiguracije

Vodonik-električni pogonski sistem može se instalirati i na druge verzije vozila sa različitim konfiguracijama osovina i kabine.
Pogon je baziran na jednom zepp X150″ modulu gorive ćelije,” objašnjava zepp.solutions u bijeloj knjizi.
Dizajn Europa kamiona je optimizovan za evropski transportni sektor u skladu sa propisima EU. U većini zemalja Evropske unije maksimalna bruto težina vozila je 40 tona. Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice