Utvrđeno je da je 15% od 1.200 vozača teretnih vozila u njemačkim Kamionima pod uticajem Alkohola

Objavljeno:

U policijskoj akciji je učestvovalo 250 policajaca, a 1.200 vozača kamiona je alkotestirano na benzinskim stanicama na autoputu i na parkingu u nedjelju 10. septembra. Od tog broja, čak 190 je bilo pod dejstvom alkohola.

Od tih 190 vozača, za 79 je utvrđeno da su prekoračili ograničenje za vožnju pod alkoholom. Kao rezultat toga, zabranjeno im je da nastave putovanja. To znači da je 6,5% provjerenih vozača prekoračilo granicu vožnje pod dejstvom alkohola.

U jednom slučaju, vozač ADR vozila sa opasnim teretom je tri puta prekoračio dozvoljenu (za upravljanje automobilom).

„Ograničenje od 0,0 promila odnosi se na vozače koji prevoze opasnu robu“, naglašava policija Hesena.“Neki vozači su imali nivo alkohola u udahu od 2,29, 2,51, 2,64, pa čak i 2,7.”

U nekim slučajevima, kako bi spriječili vozače da odu po rasporedu, službenici su zatvarali kamione ili oduzimali ključeve.

Ovdje se mora navesti da neki vozači možda nisu bili na putu do sljedećeg dana, pa su stoga možda bili sposobni za vožnju do ovog trenutka. Međutim, brojke će bez sumnje još uvijek zabrinjavati neke.

Iako su policijske kontrole ove prirode prilično rutinske, inspekcija koja uključuje ovoliki broj vozača nije tako uobičajena. Stoga nam podaci prikupljeni tokom provjere nedvojbeno daju najjasniju perspektivu do sada o razmjerima problema vožnje pod utjecajem alkohola među vozačima kamiona koji rade u Njemačkoj.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice