Utorak, 23 Jula, 2024
NaslovnicaVijestiVAŽNO: Nova ograničenja za teretna vozila u Milanu primjenjuju se od 1....

VAŽNO: Nova ograničenja za teretna vozila u Milanu primjenjuju se od 1. oktobra, evo svega što trebate znati

Od 1. oktobra, kada milanska zabrana teretnih vozila stupi na snagu, u grad će moći da uđu samo kamioni opremljeni pomoćnikom za mrtve tačke. Međutim, nije dovoljno imati pomoćnika za mrtvi kut, kamioni moraju imati i odgovarajuće naljepnice postavljene na određene dijelove vozila.

Od 1. oktobra 2023. godine, teškim teretnim vozilima bez pomoćnika za mrtvi ugao biće zabranjen ulazak u zonu ograničenog saobraćaja (zona B) u Milanu, koja je na mapi označena crvenom linijom. Zona je na snazi ​​od ponedeljka do petka , od 7:30 ujutru do 19:30 časova

Mapa također pokazuje lokaciju “varchi”, tačaka na kojima će se vozila provjeravati da li mogu ući u zonu B. Ovi kontrolni punktovi su označeni plavim krugom na mapi.


Kamioni preko 3,5 ili 12 tona: različiti rokovi

Zabrana stupa na snagu 1. oktobra 2023. za teretna vozila preko 12 tona.

Ovim kamionima će biti dozvoljeno da uđu i voze se u području B tokom perioda aktivacije (od ponedjeljka do petka, isključujući državne praznike, od 7.30 do 19.30 sati) ako su opremljeni “naprednim sistemima koji mogu detektovati prisustvo pješaka” i prikazivati znak upozorenja na prednjoj ili bočnoj strani vozila.

Ograničenje će od 1. oktobra 2024. biti prošireno na LGV vozila između 3,5 i 12 tona .

Grejs period

Vozila preko 12 tona bez sistema za pomoć u mrtvom uglu, a čiji vlasnici imaju ugovor o ugradnji sistema za otkrivanje mrtvog ugla, moći će da se kreću u zoni do instaliranja sistema, a najkasnije do 31. decembra 2024. godine .

Isto važi i za LGV između 3,5 i 12 tona ; ograničenje će stupiti na snagu 1. oktobra 2024. za vozila koja prevoze robu preko 3,5 tone, uz grejs period najkasnije do 31. decembra 2025. godine .

Naljepnice su također potrebne

S obzirom na veliki broj senzorskih sistema i naljepnica dostupnih na tržištu, sa vrlo različitim tehničkim karakteristikama, koje ukazuju na postojanje mrtvog ugla, Grad Milano je odlučio da objavi smjernice kako bi operaterima pružio koristan alat za odabir i ugradnju.

Dokument, koji takođe opisuje i pokazuje gde se tačno postavljaju nalepnice za mrtve tačke, možete preuzeti OVDE.


Kao što vidite, ne trebaju vam nikakve druge naljepnice osim onih koje su prihvaćene u Francuskoj i morate ih zalijepiti na kamion i prikolicu na isti način kao što je to propisano francuskim propisima.

Svrha naljepnice je da skrene pažnju pješaka i biciklista na mrtvi kut vozila ili grupe vozila. Ove naljepnice moraju biti najmanje 25 cm visoke i 17 cm dugačke. Tekst na tablici mora biti jasno čitljiv, u formatu i veličine koji može lako pročitati biciklist ili pješak na sigurnoj udaljenosti od vozila.

Koja vrsta pomoćnika za mrtve tačke je prihvaćena?

Za vozila od 3,5 tona i preko 12 tona, dozvoljeni su samo sistemi koji su odobreni od strane Comune di Milano, koji su u skladu sa važećim zakonima i koji su u ispravnom stanju .

Sistem mora biti sposoban da detektuje prepreke u blizini vozila i mora biti u stanju da emituje vizuelni i/ili akustični i/ili taktilni signal ranog upozorenja kako bi omogućio vozaču da na vreme reaguje na opasnost.

Uređaj mora biti ugrađen najmanje blizu prednjeg dijela vozila i na desnoj strani vozila (ovaj zahtjev se odnosi na vozila predviđena za saobraćaj desnom stranom). U slučaju vozila projektovanih za saobraćaj levom stranom, signalizacija će se primeniti obrnutim gore navedenim kriterijumom).

Takođe se preporučuje da se senzorski sistemi montiraju na obe strane vozila blizu prednjeg dela vozila kako bi vozač imao jasniji i precizniji pogled na okolinu.

Oprema za detekciju treba da sadrži sistem koji upozorava vozača na sve probleme ili kvarove pri aktivaciji.

Šta ako još nemate pomoćnika za mrtve tačke, ali ćete ga imati u budućnosti?

Ukoliko vozilo nije opremljeno sistemom za pomoć u mrtvom kutu, ali će ga operater ugraditi i to može dokazati, može ga registrovati na web stranici Grada Milana. Nakon što opština potvrdi registraciju, vozilo može ući u zonu bez kazne.

Da biste to uradili, vozilo mora biti registrovano na platformi „Accedere ad Area B“ , operater mora da popuni podatke i unese tip vozila (N2 – vozilo za teret preko 3,5 tona, N3 – kamion preko 12 tona ), odaberite vrstu dozvole „Area B Divieto di accesso angolo cieco” i unesite registarski broj vozila.

Operater će tada morati učitati dokumente u PDF formatu, do ukupne veličine 3 MB, i kliknuti na „Richiedi” da ih sačuva.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari