Utorak, 21 Maja, 2024
NaslovnicaOstaloVolvo FH sa novom, dužom "Aero" kabinom - zvanična premijera sledeće godine

Volvo FH sa novom, dužom “Aero” kabinom – zvanična premijera sledeće godine

Volvo FH sa produženom kabinom je premijera koja se dugo očekivala. Ovo je posebno predviđeno prototipom Efficiency Concept Truck iz 2021. godine , produženim tačno kako bi zadovoljio nova pravila EU dimenzije. Danas sam čuo prvu službenu najavu debija ovih kabina, a ujedno i njihovog predstavljanja na poljskom tržištu.

Povodom tekuće izložbe 4Poland, na kojoj Volvo Trucks predstavlja izgrađene kopije svojih vozila, Małgorzata Kulis, generalni direktor Volvo Trucks Polska, najavila je premijeru novih kabina iz serije “Aero”. U prodaju bi trebali krenuti već 2024. godine, a s njima će Volvo FH postati duži, aerodinamičniji i možda udobniji, dok će raditi i s poluprikolicama pune veličine. Inače, može se očekivati ​​i da će nova kabina umjesto retrovizora dobiti kamere, uostalom, Volvo Trucks ih već testira na cestama, a nedavno je to potvrdio i relevantnim patentom .

Za sada nisu objavljeni nikakvi detalji o dimenzijama ili izgledu unutrašnjosti. Ni zvanične fotografije nisu prikazane. Tako da na to moramo čekati još nekoliko mjeseci. Ipak, sve ukazuje da “aero” kabine mogu biti i oko pola metra duže od sadašnjeg standarda. U isto vrijeme, prednji kraj će se vjerovatno produžiti za nekoliko centimetara, kao što je već učinjeno u spomenutom prototipu Efficiency Concept Truck, također kako je nedavno najavio sestrinski Renault Trucks za svoju T gamu. Zadnji kraj se može produžiti za oko 30 centimetara, što odgovara ne samo prototipu Efficiency Concept Truck, već i rijetko viđenom tipu Globetrotter XXL, koji do sada zahtijeva vezu s kraćim poluprikolicama u Poljskoj (ili eventualno s dimenzijama). U praksi bi to značilo prostor za mnogo širi krevet i dodatni osjećaj prostranosti. Pokazao sam to na video prezentaciji 2020 .

Za neupućene, dodaću da će od septembra 2020. godine važiti novi propisi o dužini kamiona. Evropska unija dozvoljava proširenje kabina do 90 centimetara, bez odustajanja od rada sa poluprikolicama u punoj veličini, pod uslovom da se poboljšaju aerodinamička svojstva i potvrde novom homologacijom. Do sada je samo jedan model izašao na tržište po ovim principima, a to je DAF XG/XG+, koji je otprilike 40 centimetara duži. Ono što je takođe interesantno, takva kabina je veoma dobro prihvaćena na našem tržištu, jer je čak 80 odsto poljskih kupaca DAF-a počelo da bira izduženu varijantu.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari