Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloVolvo FH460 bez ijednog kvara „obišao“ planetu 30 puta!

Volvo FH460 bez ijednog kvara „obišao“ planetu 30 puta!

Nije redak slučaj da kamioni Volvo budu upisani u knjigu rekordera. Uostalom, jedna od osnovnih vrednosti na kojima čuvena kompanija već 94 godine zasniva svoje poslovanje upravo kvalitet – uz bezbednost i brigu o životnoj sredini. Iza svakog Volvo kamiona je posvećen radu hiljada zaposlenih – inženjera, tehničara, radnika na proizvodnji delova i na montažnim linijama… I, naravno, milion pređenih kilometara pre nego što sasvim nov model bude spreman za prodaju.Savremeni kamioni su sastavljene od nekoliko hiljada elemenata. S

vi oni moraju ad budu visokog kvaliteta i besprekorno „uigrani“, jer kvar samo jednog od njih može da naruši harmoniju rada celog vozila. Osnov pouzdanosti i dugotrajnosti, kažu (ne samo Volvoovi) stručnjaci, redovno održavanje i razuman vozač. Zbog toga savetuju redovno održavanje u ovlašćenom servisu, koji će, u svakom trenutku, uz pomoć preciznih dijagnostičkih uređaja i obučenih servisera i ugradnjom originalnih rezervnih delova i proverenih maziva, pružiti najbolji tretman.

Kada broj kilometara na jednom kamionu prikaže sedmocifrenu broj, da biste potvrdili neupitan kvalitet, već i pridržavanje plana održavanja. Takvog jednog, među mnogim drugim u svetu, Volvo ima u Bosni i Hercegovini: transportna kompanija Sezato iz Sarajeva kupila ga je 2013. godine. Bio je to prvi kamion u floti sa Euro VI motorom, što je, prema rečima Tarika Žilića, vlasnika kompanije, predstavljalo svojevrsnu prekretnicu u poslovanju. Do tada je ovo transportno preduzeće za 17 godina isprobalo različite vrste i brendove kamiona, pa je novi Volvo FH460 Euro 6 predstavljao pravo osveženje u voznom parku.

Kompanija je tada imala devet kamiona, od čega sedam Volvoa. Iskustvo je govorilo tako da su se među svim kamionima najpouzdanijim i najekonomičnijim pokazao Volvo vozila.Žilić kaže da je neposredno pre kupovine novog kamiona sklopio dobar posao, pa mu je bio potreban pouzdan tegljač, koji će zadovoljiti vrlo zahtjevnog klijenta – jednu vrstu tereta je trebalo prevoziti iz Bosne i Hercegovine do Španije, a drugu odmah potom iz Portugala, na istoj odnos do Bosne i Hercegovine.

Koliko mi je bilo zanimljiva imena, toliko mi je bila zanimljiva i posada: iza njegovog upravljača seo je vozački dvojac Emir Palo i Amela Palo, supružnici, oboje iskusni profesionalni vozači, koji su veštine vožnje teških kamiona savladali mnogo ranije. Njihov radni angažman u Sezatu je krenuo 2013. godine i to sa tek pristiglim kamionom.Čak i prva odvežena tura bila je do dalekog Portugala – i prva i poslednja s ovom kamionom, jer je ovaj neverovatan tandem do Portugala sa rekorderom stigao tačno 200 puta. Tako je nešto manje od devet godina tegljačem Volvo FH460 Euro 6 prešao gotovo 1.200.000 kilometara. A sada ono najvažnije: 1.200.000 kilometara bez jednog, najmanjeg kvara.

Uz to, rekorder je i u punoj tehničkoj kondiciji i dalje na flotnom spisku sarajevske kompanije.Većina od 200 “tura” do Portugala završila je u Portu, ali je glavni teret sticao u Španiji, u Vigu – grad gde postoji Citroënenova fabrika automobila. Teret je nekad završavao i na nekoliko usputnih destinacija u Španiji, ali isključivo u fabrikama automobila pred čijim je kapijama stajao amblem Seata, Nissana ili Forda. Volvo je, uvek bez kašnjenja, u ova postrojenja dovozio kožne presvlake za sedišta tih automobila koji se proizvode u Bosni i Hercegovini. Nekoliko je poznatih lokacija na kojima svake sedmice na utovar stigne crveni Volvo FH460 na čijoj kabini stoji natpis Sezato: kožne presvlake utovaruju se u pogonima kompanije Prevent u Visokom, Goruši, Zenici, Goraždu i u Žepču i za nekoliko dana uvijek stižu na odredišta u Španiji.

Kada se završi istovar, Volvo istoga dana stiže u Portugal, u Porto, koji je od Vige udaljen oko 150 kilometara, gde mu utovare sirovinu za te iste presvlake, odakle ponovo stiže u BiH na iste lokacije gde su osam dana ranije utovarene gotove presvlake i opet isti krug.

Krug je dugačak oko 6.000 kilometara, a u jednoj turi vozački tandem Palo preveze 5.000 kompleta kožnih presvlaka namenjenih evropskoj automobilskoj industriji. To znači da je Volvo FH460 u 200 tura „opremio“ čak milion automobila kožnim sedištima. Emir Palo kaže da roba u jednoj turi ima masu između sedam i deset tona, te da je prosječna potrošnja goriva u 200 tura iznosila 26,5 litara.

Za sve vreme „njihov“ Volvo FH460 potrošio je ukupno 318.000 litara goriva, 19.000 litara tečnosti AdBlue i nikad ih za devet godina nije ostavio na „cedilu“. Motor je radio 17.700 sati, dok se njegovo kolenasto vratilo („radilica“) okrenulo milijardu i 170 miliona puta.Podaci su zanimljivi i fascinantni, ali ništa od ovoga ne bi bilo moguće da se transportno preduzeće Sezato u potpunosti ne pridržava propisanih servisnih intervala i plana održavanja. Upravo od toga zavisi njegova dobra kondicija. Serviserima ovlašćenog servisa Volvo Trucks u Sarajevu ovaj kamion je poznat po tome što se na servisnoj liniji zadržava vrlo kratko, tek toliko da obave pregled i da zamene potrošni materijal.

Tako je u servisnom “dnevniku” ostalo zabeženo da je ovaj kamion servis posetio 12 puta i da je “potrošio” 390 litara ulja, 36 filtera za ulje, 12 filtera za gorivo, 12 filtera za vazduh u kabini, 12 isušivača, šest filtera vazduha za motor, 12 separatora goriva, jedan set disk-pločica, dva seta remenja sa zatezačima, dva puta mu je promenjeno ulje u mjenjaču i u diferencijalu. Nakon milion i 150 hiljada kilometara serviseri su savetovali zamenu kvačila, ali kada su ga rastavili, uverili su se da je rekorder i sa postojećim mogao da pređe još najmanje pola miliona kilometara. Kad se ispod svega podvuče linija, troškovi redovnog održavanja ovog tegljača su za devet godina iznosili nešto više od 25.000 konvertibilnih maraka (po trenutnom kursu oko 12.740 evra). U svemu tome je i nekoliko sitnih servisnih intervencija koje su obavljene na redovnim servisima. Takođe, za sve vreme kamion je “potrošio” četiri seta prednjih pneumatika i pet setova zadnja.

Emir Palo i njegova supruga Amela kažu da im je jedan od težih trenutaka u životu bio taj kad su morali da se rastanu od “svog” kamiona. Vlasnik je, naime, odlučio na modernizaciju, pa je vozni park obogatio novim tegljačem Volvo FH460, ali sa punim paketom za uštedu goriva I-Save i sa savremenim menjačem sa dvostrukim kvačilom. Jedinstvena “posada” je preuzela novajliju i već napravila nekoliko identičnih tura do Portugala.

Iako ne kriju emocije prema kamionu u kojem su zajedno proveli gotovo devet godina, kažu da je novi tegljač bez sumnje još bolji. Udobniji je, sigurniji je i opremljen, njegova prosječna potrošnja u istim uslovima iznosi 22 litra. U jednom krugu zabeležili su potrošnju od samo 20,8 litara, što je fantastičan rezultat. Jednostavno se izračunava količina uštede na novih 200 „tura“ do Portugala doneti novi Volvo FH460 I-Save: ukoliko uslovi eksploatacije budu identični, vlasnik kompanije Sezato može očekivati ​​da će novi kamion potrošiti oko 54.000 litara goriva manje u odnosu na prethodnika.

Zanimljivo je i to što se vlasnik kompanije odlučio da zadrži kamion koji je davno pregazio prvi milion. Već su mu dodeljeni novi radni zadaci, odmah ga je preuzeo drugi vozač, pa tegljač-rekorder praktično i nije pravio pauzu. Kažu da sa njim očekuju barem još jedan milion.Tako je Volvo pokazao da milioni predstavljaju samo brojeve, a ne prepreke preko kojih se ne može preći. Oni takođe slikovito kažu da je ovaj Volvo FH460 „obišao“ Zemlju čak 30 puta i to, vredi ponoviti, bez ijednog kvara!

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari