Vozač kamiona uhapšen u Velikoj Britaniji zbog prevoza ilegalnih imigranata

Objavljeno:

Lucas Araújo, 24-godišnji vozač kamiona koji živi u Lisabonu, uhapšen je u Bristolu 1. januara nakon što su lokalne vlasti tokom provjere pronašle četiri ilegalna imigranta u njegovom kamionu.

Porodica vozača tvrdi da je muškarac nevin i optužuje njegovog poslodavca, Doctrans, kompaniju koja pripada španskoj Primiafrio grupi, da nije podržala Lucasa pred ovim optužbama, prenosi portugalska novinska stranica jn.pt.

Prema citiranom izvoru, vozač koji je sada u pritvoru nije imao nikakav kontakt sa svojom trudnom suprugom skoro mjesec dana.
Trka je počela 27. decembra. Prošao je kroz Španiju i Francusku, a Engleska je bila njegovo konačno odredište. Prvog januara nazvao je svog oca u policijsku stanicu u Bristolu i rekao da su u kamionu pronašli slijepe putnike. Od tada se niko nije čuo s njim”, rekla je Isabele, njegova supruga , u intervjuu za jn.pt.

Prema informacijama nadležnih, o vozaču se u ovom trenutku zna samo da danas, 1. februara, mora da se pojavi pred sudom. Vratit ćemo se s novim informacijama o ovom slučaju kako bude javno.

Do 500% veće kazne mogle bi biti izrečene transportnim firmama koje ulaze u Ujedinjeno Kraljevstvo zbog prevoza ilegalnih imigranata

Od 13. februara 2023. godine mijenja se zakonodavstvo Ujedinjenog Kraljevstva u vezi s primjenom i određivanjem kazni izrečenih drumskim prijevoznicima u vezi s prijevozom ilegalnih imigranata. Trenutne kazne mogu biti do 2.000 funti za svakog imigranta pronađenog u motornom vozilu, kako za vozača, tako i posebno za prevoznika, što ukupno iznosi do 4.000 funti za svakog pronađenog imigranta.

Od 13. februara 2023. iznos kumulativnih kazni (vozač i prevoznik) može dostići do 20.000 funti za svaku osobu koja se nađe u motornom vozilu. Detalji u ovom materijalu.


Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice