Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloVozači kamiona: hit lista najskupljih saobraćajnih prekršaja

Vozači kamiona: hit lista najskupljih saobraćajnih prekršaja

Za kamione važe posebni saobraćajni propisi. Ako se oni ne poštuju, može biti skupo, kako za vozača tako i za prevoznika. Za vas smo sastavili top 5 najskupljih saobraćajnih prekršaja u Evropi.

Top 5 najviših kazni za saobraćajne prestupnike na rang listi. Također ćete saznati koji su prekršaji među najskupljim u Njemačkoj prema trenutnom katalogu kazni.

1. mjesto – 88 kazni
U sklopu ROADPOL-ove evropske kampanje za sigurnost na putevima „Kamion i autobus“, talijanski kamiondžija dobio je rekordnu kaznu od osamdeset osam različitih kazni . Iznos kazne iznosio je 27.000 eura.

2. mjesto – Prevara sa lažnom vozačkom karticom

Tokom rutinske kontrole u Holandiji, vozač kamiona je zaustavljen korišćenjem lažne vozačke kartice. Za ovaj prekršaj kažnjeni su i vozač, prevoznik i vlasnik kartice.

Poslodavac vozača kažnjen je sa 4.400 evra zbog prevare. Kamiondžija je, s druge strane, dobio kaznu od 1.500 eura, što prijeti i vlasniku kartice vozača – što ukupno čini oko 7.400 eura.

3. mjesto – vrijeme vožnje i odmora

Švedska transportna kompanija sa sjedištem u Geteborgu više puta je kršila vrijeme vožnje i odmora. Da nije švedskog zakonodavstva koji ograničava iznos novčanih kazni, ukupan iznos novčanih kazni za sve počinjene prekršaje bio bi preko 1 milion švedskih kruna (SEK), što je ekvivalentno oko 135.000 eura.

U Švedskoj kazna ne može biti veća od 1 posto godišnjeg prometa kompanije.
Na kraju, transportna kompanija je za prekršaj platila oko 3.000 eura.

4. mjesto – Neovlašteno korištenje tahografa

Dok je čekao rezultate obustave saobraćaja u Poljskoj, vozač kamiona estonskih registracija bacio je nešto u grmlje. Zvaničnici su to odmah primijetili. Ispostavilo se da je to druga kartica vozača koja je pomogla kamiondžiju da manipuliše tahografom. Vozač je zbog toga dobio kaznu od 830 eura. Protiv njegovog poslodavca pokrenut je upravni postupak, koji je na kraju okončan novčanom kaznom od 1.300 eura, što je ukupno oko 2.130 eura.

5. mjesto – Nepravilna upotreba tahografa

Vozač kamiona u Luksemburgu dobio je kaznu od 1.500 evra zbog pogrešnog korišćenja funkcije “dostupnost” na tahografu.

Kako je nekoliko članova holandskog transportnog udruženja TLN prijavilo takve slučajeve, vozači kamiona u Francuskoj i Luksemburgu bivaju kažnjeni zbog nepravilne upotrebe svojih tahografa.

Top 10 najskupljih saobraćajnih prekršaja u Njemačkoj

Prema trenutnom katalogu kazni, koji su prekršaji zapravo najskuplji u Njemačkoj?

1do 3.000 eura po 1,1 promiluVožnja pod dejstvom alkohola takođe se smatra krivičnim delom i biće kažnjena bodovima i oduzimanjem vozačke dozvole.
2680 EuroPrebrza vožnja
3600 – 4.000 evrauvrede na putu
4400 euraNepoštivanje minimalne udaljenosti
5380 euraNepoštivanje nedjeljne zabrane vožnje
6360 euraVožnja kroz crveno svjetlo na semaforu
7325 EuroPogrešne gume
8300 euraPogrešno preticanje
9250 euraNepoštivanje regulatornih znakova:
Kršenje saobraćajnog znaka 261: zabrana vozila sa opasnim materijama koje moraju biti obeležene ili saobraćajni znak 269: zabrana vozila sa teretom koji zagađuje vodu
10200 euraNepravilno skretanje, kretanje unazad ili vožnja u smjeru suprotnom od vožnje

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari