Utorak, 23 Jula, 2024
NaslovnicaZanimljivostiVozači Kamiona iz Indije će raditi u Austriji - zakon nalaže da...

Vozači Kamiona iz Indije će raditi u Austriji – zakon nalaže da zarađuju više od Austrijanaca

Indijski vozači kamiona već su dvije godine tema mnogih u transportnoj industriji. Indijci su se posebno u velikom broju pojavili u litvanskim kompanijama, ali ih možemo sresti i u kamionima iz Poljske ili Mađarske. Hoće li stići do zapadne Evrope? Ovo pitanje se nedavno pojavilo u Austriji i dalo je prilično neobičan odgovor.

Prema austrijskom listu Der Standard, u području Linca već postoji agencija za zapošljavanje koja je počela pokušavati da privuče indijske vozače kamiona. Riječ je o kompaniji sa oko 30 godina iskustva u privlačenju radnika iz Indije, iako se do sada fokusirala na druge grupe zanimanja. Situacija sa vozačima je toliko specifična da im austrijske kompanije moraju ponuditi izuzetno visoke plate.

U Austriji postoji lista od 110 profesija u kojima je zvanično utvrđen nedostatak radne snage. U ovom slučaju, zapošljavanje ljudi izvan Evropske unije je lakše i može dovesti do smanjenja plata. Međutim, vozači kamiona nisu uvršteni na ovu listu, a ovdje je situacija upravo suprotna – mogu se zaposliti, ali samo pod uslovom da im se plata posebno poveća iznad republičkog nivoa. Kao rezultat toga, kako objašnjava Der Standard, indijski vozač kamiona će u Austriji zaraditi više od lokalnog vozača sa dugogodišnjim iskustvom.

Ne zna se hoće li se Austrijanci na kraju odlučiti na nešto slično. Naravno, nastoji se da se vozači kamiona uvrste na listu traženih zanimanja. Indijci će zamijeniti Mađare i Slovake, koji već dugi niz godina rade u Austriji, ali ih u posljednje vrijeme sve manje dolaze.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari