Subota, 15 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloVozačicom kamiona postaje sa 66 godina, ‘baka’ želi početi voziti šleper u...

Vozačicom kamiona postaje sa 66 godina, ‘baka’ želi početi voziti šleper u ranim 70-ima

U dobi od 66 godina dobiva vozačku dozvolu za kamion sa poluprikolicom. To se nedavno dogodilo u Njemačkoj, piše novinski portal Rp-online.de

66-godišnja Crista Brinks iz grada Dislate svoju je vozačku dozvolu C + E dobila u auto školi Mende & Meidel i sada može voziti kamion s poluprikolicom. Crista Brinks fascinirana je vožnjom kamiona. Ona već odavno ima vozačku dozvolu. Ali “starica” iz Dislakena se vratila u autoškolu, i sada sjeda za volan kamiona od preko 16 metara.

To je opet u suprotnosti s nejednakim zakonima među zemljama starog europskog kontinenta. Dok je u Njemačkoj vozačka dozvola ovog tipa vječna, u Italiji vozači za vožnju kamiona mogu biti stari najviše 65 godina, iako je moguće produžavati iz godine u godinu do maksimalne dobi od 68 godina, ako uvjerite lokalno liječničko povjerenstvo.

U Španjolskoj se vozačka dozvola obnavlja  svakih deset godina,  ali kad vozači navrše 65 godina, to se razdoblje smanjuje za pola. Prema podacima DGT- a,  80%  vozača  starijih od 65 godina  u Španjolskoj proglašava se sposobnima svakih pet godina .

U  Velikoj Britaniji  ne postoji dobna granica za vožnju. Naravno, vozači stariji od 70 godina moraju obnoviti vozačku dozvolu svake tri godine. U  Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji  ne zahtijeva se obnavljanje i nije potreban liječnički pregled. Ovi pregledi su potrebni u  Finskoj ili Danskoj , a trebali bi biti i češći u skladu s povećanjem dobi.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari