Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloVozio kablove iz Bosne za Poljsku bez kartice u tahografu, ostao bez...

Vozio kablove iz Bosne za Poljsku bez kartice u tahografu, ostao bez dozvole

Vozaču kamiona iz Bosne i Hercegovine u Poljskoj je zbog manipulacija tahografom suspendovana vozačka dozvola na tri meseca.

On je nakon prelaska poljsko-češke granice izvadio karticu iz tahografa i bez nje prešao skoro 210 kilometara kod Vroclava. Kršenje zakona utvrdila je patrola Inspektorata za drumski saobraćaj Donje Šleske.

Kako se navodi u saopštenju ITD, na autoputu A4 u blizini grada Karviani (Karwiany), službenici inspekcije drumskog saobraćaja zaustavili su kamion koji je prevozio kablove iz Bosne i Hercegovine u Poljsku.

Ubrzo nakon što je kamion zaustavljen, utvrđeno je ozbiljno kršenje zakona. Vozač je vozio bez kartice u tahografu. Na osnovu poređenja podataka sa kartice vozača i memorije tahografa, inspektori su utvrdili da je na ovaj način prešao skoro 210 kilometara.

Vozač je odmah nakon prelaska poljsko-češke granice izvadio karticu iz tahografa i nastavio da prevozi teret sve dok nije zaustavljen radi pregleda. On je u razgovoru sa inspektorima rekao da je na ovaj način želeo da uštedi radno vreme.

Zbog kršenja zakona vozačka dozvola mu je oduzeta na tri meseca, a kazna preti i prevozniku protiv kojeg će biti pokrenut upravni postupak u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, navodi se u saopštenju ITD. 

Snimanje podataka o radnom vremenu vozača pomoću tahografa omogućava, između ostalog, kontrolu da li vozač poštuje standarde u vezi sa vremenom vožnje, pauzama i periodima odmora. ITD u saopštenju napominje da profesionalni vozač koji preuzima odgovornost za transport treba da bude svestan rizika zbog upravlja vozilom suprotno standardima radnog vremena.

Falsifikovanje ili prikrivanje stvarnog radnog vremena nije samo manifestacija nelojalne konkurencije na transportnom tržištu, već pre svega predstavlja pretnju po bezbednost saobraćaja za sve učesnike, naglašava ITD.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari