Vrijeme je da promijenite tahografe – ako to ne uradite čekaju vas hiljade kazni

Objavljeno:

Evropske transportne kompanije od 1. januara naredne godine bit će zaprijećene hiljade kazni ako u toku ove godine stare tahografe u kamionima ne zamjene pametnim tahografima druge generacije. Ukoliko se tahografi ne mijenjaju, kamionu će biti potpuno zabranjeno obavljanje međunarodnih transporta.

U avgustu 2020. godine stupila je na snagu uredba Evropske komisije prema kojoj su sva teretna vozila teža od 3,5 tone i autobusi prvi put registrovani u Evropskoj uniji (EU) morali biti opremljeni pametnim tahografima druge generacije.

Prema riječima generalnog sekretara “Linave” Zenona Buivydasa, pitanje izmjene tahografa trebalo bi da bude uvršteno na listu prioriteta ove godine posebno za one transportne i logističke kompanije koje imaju traktore starije od nekoliko godina

  • „Želimo da podsjetimo sve transportne i logističke kompanije i vozače da je prema Paketu mobilnosti ova godina posljednji prelazni period kada svi stari analogni i digitalni tahografi moraju biti zamijenjeni pametnim tahografima druge generacije. Od 2025 1. januara bez njih neće biti moguće obavljati međunarodne transporte, a one kompanije koje rizikuju mogu dobiti ogromne kazne od više hiljada eura”, kaže Z. Buivydas. 

Valdas Kazlauskas, šef odjela za teretni transport Linave, kaže da vozači kamiona moraju obratiti pažnju i na to kako će se određene važne stvari promijeniti kada putuju na međunarodnim linijama zajedno sa pametnim tahografima druge generacije . Prema njegovim riječima, posebno značajnih promjena biće u vezi sa prelaskom granica zemalja EU, utovarom i istovarom tereta.

  • “Jedna od važnijih promjena je prelazak granice zemlje EU. Ranije, prije pojave novih tahografa, nakon prelaska granice jedne od zemalja EU, vozači su morali stati i ručno ući na lokaciju na kojoj su ušli u tahograf. Pa, novi tahografi to rade automatski – pomoći će automatsko određivanje lokacije kamiona”, kaže V. Kazlauskas.

Druga vrlo bitna promjena je da utovar i istovar tereta kamiona ranije nije zabilježen u tahografu . Uz pametni tahograf druge generacije, pojavile su se i nove funkcije, tako da će vozač morati da unese ove podatke u tahograf.

  • „Ovo je veoma važna inovacija koja se do sada nije dogodila. Stoga ohrabrujemo vozače da se unaprijed zainteresuju za promjene i da se pravilno pripreme kako kasnije ne bi došlo do neprijatnih neugodnosti“, – dijeli važne novine V. Kazlauskas, također podsjećajući da iz ovoga m. 31. decembra, dnevni režim rada i odmora vozača u tahografu će se kontrolisati za tekući dan i prethodnih 56 dana umjesto 28 dana.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice