Waberer's preuzima većinski udeo u Srpskom distributeru MD International

Objavljeno:

Mađarska logistička kompanija Waberer's Group završila je kupovinu većinskog udjela u MD International (MDI), ključnom igraču na srpskom tržištu distribucije.

Kupovinom, koja je objavljena u oktobru 2023., Waberer's preuzima 55% MDI-a, s opcijom kupovine preostalih 45% udjela u budućnosti.

MDI, osnovan 1997. godine, fokusira se na domaću distribuciju, drumski transport i skladištenje u Srbiji. Kompanija se može pohvaliti dugoročnim partnerstvom sa multinacionalnim i lokalnim FMCG kompanijama i strateški lociranim zemljištem za budući razvoj skladišta.

MDI zapošljava blizu 300 ljudi i upravlja logističkim centrima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku sa ukupno blizu 10.000 kvadratnih metara skladišnog prostora. Prema preliminarnim podacima, MDI je u 2023. ostvario 55 miliona eura prihoda, 2 miliona eura EBIT-a (zarada prije kamata i poreza) i 1,8 miliona eura dobiti nakon oporezivanja.

Sporazum uključuje saradnju između Waberer-ovih i MDI-jevih manjinskih vlasnika na daljim ulaganjima. To uključuje izgradnju novog magacina od 20.000-25.000 kvadratnih metara na zemljištu u vlasništvu MDI u blizini Beograda. Waberer planira uložiti kapital koji odgovara 55% vlasničkog udjela u poduhvatu nakon dobijanja građevinskih dozvola.

Izvršni direktor Waberera, Zsolt Barna, naglasio je da je akvizicija usklađena sa strategijom kompanije za postizanje rasta kroz organski razvoj, ulaganja i akvizicije. Ovo je druga velika akvizicija Waberera nakon kupovine mađarskog lidera u željezničkoj logistici PSP Group.

Waberer-ov krajnji cilj je postati vodeći provajder kompleksnih logističkih usluga u istočnoj Evropi do 2027. Kompanija istražuje daljnje regionalne akvizicije kako bi postigla ovaj cilj, dok daje prioritet održivosti povećanjem korištenja željezničkog i intermodalnog transporta uz zelene investicije i inicijative za energetsku efikasnost.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice