Zabrana Deaktivacije Pomoći pri Kočenju na Kamionima Kazna i do 100€

Objavljeno:

Njemačka vlada planira zabraniti deaktiviranje pomoćnika pri kočenju u slučaju nužde na kamionima, prema nacrtu zakona koji je Federalno ministarstvo prometa (BMDV) dostavilo na konsultacije sa federacijama.

Cilj ovog poteza je poboljšanje sigurnosti na putu i smanjenje broja sudara pozadi u kojima su učestvovala teška teretna vozila. Sistemi pomoći pri kočenju u nuždi su sistemi koji mogu automatski kočiti vozilo ako se otkrije neposredan sudar. Pokazali su se vrlo efikasnim u smanjenju broja i težine sudara od pozadi, posebno za teška teretna vozila. Prema novim pravilima, za svaki prekršaj vozači kamiona bi bili kažnjeni sa 100 eura. Međutim, izuzetak bi bili slučajevi kada je sistem za kočenje u nuždi deaktiviran zbog loših vremenskih uslova, poput jake kiše ili snijega.

U tim slučajevima vozači bi morali da dokazuju nadležnima da je sistem isključen zbog lošeg vremena i da ne bi bili kažnjeni, objašnjava nemački saobraćajni list DVZ, koji je takođe učestvovao u konsultacijama. Očekuje se da će novi propisi stupiti na snagu sljedeće godine i primjenjivat će se na sve kamione teže od 3,5 tone i koji se kreću brzinom većom od 30 kilometara na sat.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice