Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloZabrana vožnje dizelom Euro 5 dolazi kasnije nego što je prvobitno planirano.

Zabrana vožnje dizelom Euro 5 dolazi kasnije nego što je prvobitno planirano.

Italijanska vlada nedavno je donela kontroverznu odluku da odloži zabranu vožnje kamiona koji ispunjavaju Euro 5 standard. Ova zabrana, prvobitno planirana da stupi na snagu ovog meseca, izazvala je veliku pažnju i kritike, posebno od strane industrijskih udruženja.

Prema prvobitnom planu, zabrana je trebala da se primenjuje od 15. septembra tekuće godine. Međutim, nakon snažnih pritisaka, vlasti u regionu Pijemont odlučile su da odlože primenu ovog pravilnika za godinu dana, pa će zabrana sada stupiti na snagu 1. oktobra 2024. godine. Ova zabrana će se primenjivati u 76 opština u regionu Pijemont.

Glavni razlog za odgodu zabrane bili su prigovori italijanskih industrijskih udruženja. Kamionska industrija, koja se oslanja na Euro 5 dizel motore, izrazila je zabrinutost zbog uticaja ove zabrane na njihovu operativnost i ekonomiju. Ovaj pomak u datumu primene zabrane trebao bi im omogućiti dodatno vreme da se prilagode novim uslovima.

Prema novim pravilima, kamioni teži od 3,5 tona koji koriste Euro 5 dizel motore neće moći da voze u navedenim opštinama nakon 1. oktobra 2024. godine. Kršenje ove zabrane će biti strogo kažnjavano, a vozači ili kompanije koje se ogluše o nju suočiće se sa novčanim kaznama od 500 evra.

Ova odluka italijanske vlade odražava kompromis između zaštite životne sredine i potrebe za očuvanjem industrije kamionskog prevoza. Dok se ekološki aktivisti mogu razočarati što će zabrana biti odložena, industrija će dobiti dodatno vreme za tranziciju ka ekološki prihvatljivijim opcijama.

Kako datum primene zabrane sve više približava, kamionski prevoznici će biti pod sve većim pritiskom da pređu na vozila koja ispunjavaju strože ekološke standarde kako bi se prilagodili novim uslovima u regionu Pijemont.Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari