Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaZabrana vožnjeZabrane prometa kamiona u Njemačkoj 2024. i kazne za njihovo kršenje

Zabrane prometa kamiona u Njemačkoj 2024. i kazne za njihovo kršenje

Savezna kancelarija za logistiku i mobilnost (BALM, ranije BAG) objavila je kalendar zabrana saobraćaja kamiona za ovu godinu.

BALM je već dostavio listu državnih praznika 2024. na koje će se primjenjivati ​​zabrana vožnje. Podsjećamo da je u Njemačkoj kretanje teretnih vozila ukupne mase veće od 7,5 tona tokom cijele godine ograničeno nedjeljom i praznicima od 0:00 do 22:00 sata. Prema ovogodišnjem rasporedu, kretanje navedenih vozila biće zabranjeno u sljedećim datumima:

DatumOdmorZabranjena područja
29. martaDobar petakcijelu zemlju
1. apriluskrsni ponedjeljakcijelu zemlju
1. majRadni dancijelu zemlju
9. majVaznesenje Gospodnjecijelu zemlju
20. majaTrinitycijelu zemlju
30. majaDomaćinSamo u pokrajinama Baden-Württemberg, Bavarska, Hesen, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Rajna-Palatinat i Saarland.
3. oktobarDan skupštinecijelu zemlju
31. oktobarDan reformacijeSamo u državama Brandenburg, Bremen, Hamburg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Donja Saksonija, Saksonija, Saksonija-Anhalt, Šlezvig-Holštajn i Tiringija.
1. novembarSvi svetiSamo u pokrajinama Baden-Württemberg, Bavarska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Rajna-Palatinat i Saarland.
25. decembraBožićcijelu zemlju
26. decembarBožićcijelu zemlju

 Kazne za kršenje zabrane

Prema takozvanom katalogu kazni za 2024. godinu, predviđene su sljedeće kazne za saobraćajne prekršaje u Njemačkoj:

KršenjePenal
Nezakonita vožnja nedjeljom ili državnim praznikom (kazna za vozača)120 eura
Ako je vlasnik naredio ili dozvolio nedozvoljenu vožnju vozilom u nedjelju ili državni praznik (kazna za vlasnika/prevoznika)570 eura
Kršenje subotnjeg policijskog časa25 eura
Zabrana saobraćaja subotom: ako je vozač vozio automobil duže od 15 minuta u vrijeme zabrane60 eura
Zabrana vožnje subotom za vlasnika/prevoznika vozila ako je vozač upravljao kamionom duže od 15 minuta za vrijeme zabrane150 eura

 Ograničenja se ne odnose na sve

Određeni kamioni su izuzeti od zabrane vožnje svake nedjelje i državnog praznika u Njemačkoj . Ovo su vozila koja obavljaju:

– kombinovani prevoz tereta (drumski i železnički) od pošiljaoca do najbliže utovarne stanice ili od najbliže istovarne stanice do primaoca, ali samo na udaljenosti ne većoj od 200 km ;

– kombinovani prevoz tereta (lučki i drumski) između tačke utovara i istovara i luke koja se nalazi u krugu od 150 kilometara (dolazak i odlazak ) ;

– prevoz sljedećih tereta i prateći “prazni” transport: svježe mlijeko i svježi mliječni proizvodi, svježe meso i proizvodi prerade svježeg mesa, svježa riba, živa riba i proizvodi prerade svježe ribe, voće i povrće koje se brzo kvari.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari