Zvanično predstavljen novi Mercedes-Benz Actros L – kabina ProCab i poznati dizel motori

Objavljeno:

Mercedes-Benz Actros šeste generacije predstavljen je danas u verziji sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Pridružit će se električnoj varijanti prikazanoj prošle godine, dijeleći modifikacije karoserije i neke nove stavke opreme.

Novi Actros L – kako se ovaj automobil zove – odlikuje se prvenstveno promenjenim prednjim delom karoserije. Duži je 8 centimetara od svog prethodnika, što znači da je aerodinamičniji i zaobljeniji. Osim toga, proizvođač je obratio pažnju na uklanjanje mnogih rupa u karoseriji, uklanjanje gornje rešetke hladnjaka, dodatno popunjavanje lukova kotača i poboljšanje spojlera. Sve je to dizajnirano da smanji otpor zraka, što rezultira smanjenjem potrošnje dizel goriva do 3 posto u odnosu na prethodnika.

Ovo ažurirano tijelo, nazvano ProCab, i dalje će biti dostupno u tri varijante – StreamSpace, BigSpace i GigaSpace. U ponudi je i SoloStar Concept sistem, odnosno „dnevni boravak“ omiljen među vozačima. Međutim, današnja premijera nije uključila novi proizvod u vidu proširenog ležaja – Mercedes-Benz se, po svemu sudeći, nije usudio da implementira takvo rješenje, iako ga je mogao predstaviti na osnovu novih pravila EU za aerodinamičnije karoserije. Što se tiče širine kreveta ili razmaka između sedišta, ProCab će ostati uporediv sa svojim prethodnicima.

Nova oprema za udobnost uključuje, između ostalog, nove presvlake sedišta, deblje dušeke i podloge kreveta od letvica. Povećan je broj prekidača u blizini kreveta, korišćeno je novo noćno osvetljenje i uvedena mogućnost ugradnje drugog frižidera. Instance objavljene od aprila 2025. također će dobiti novi multimedijalni sistem s glasovnom kontrolom i poboljšanim menijima. Međutim, opći izgled unutrašnjosti nije se promijenio u odnosu na prethodnike.

Sa sigurnosne tačke gledišta, Mercedes-Benz hvali, između ostalog, nove Matrix LED farove, koji su opciona oprema. Tu je i nova šesta generacija prednje kočnice u nuždi (ABA 6) sa praćenjem u više traka do 250 metara ispred radara. Isti sistem će omogućiti da se kamion potpuno zaustavi od 60 km/h ako se ispred njega nalazi pješak, biciklista ili drugo vozilo. Nova, druga generacija sistema za nadzor mrtvog ugla (ASA 2) dopunjena je drugim, dodatnim radarom, koji je sada takođe instaliran na strani vozača.

Domet djelovanja će biti 7 metara naprijed ili 30 metara unazad. Pored toga, Mercedes-Benz je modernizovao sistem autopilota na autoputu, uvodeći treću generaciju (ADA 3), dizajniranu da pouzdanije i glatko drži automobil u odabranoj traci. Još jedna premijera najavljena je za april 2025. godine u vidu pametnijeg PPC tempomata koji analizira informacije o stanju u saobraćaju. Zahvaljujući tome, tempomat će automatski prilagoditi brzinu prilikom približavanja saobraćajnim gužvama, nesrećama ili radovima na cesti, predviđajući ih unaprijed.

Novi sistemi će takođe uključivati ​​sisteme koji su u skladu sa obaveznim zahtevima koji su uvedeni na listu EU u julu 2024. godine . To će, između ostalog, uključivati ​​sistem koji sprečava udaljavanje kada se otkrije prepreka direktno ispred vozila, pripremu za blokiranje alkohola, adaptaciju za merenje pritiska u gumama poluprikolice i obaveznu kameru za vožnju unazad.

Ali šta se promijenilo ispod kabine? Ovdje za sada neće biti velikih promjena, budući da će novi Mercedes-Benz Actros L biti dostupan prvenstveno sa trećom generacijom motora OM 471, prikazanom već 2022. godine. To je popularan 12.8L motor, dostupan sa dvije turbo opcije, koji proizvodi do 530 KS. i nudi sistem Top Torque (dodatnih 200 Nm je dostupno od sedme brzine). Iza njega će biti PowerShift mjenjač s poboljšanim softverom, koji ubrzava vrijeme odziva do 40 posto. Osim toga, ponuda će i dalje uključivati ​​manje uobičajene motore OM 470 i OM 473, odnosno verzije od 10,7 i 15,6 litara dizajnirane za lakše i teže primjene.

Očekuje se da će prodaja novog modela početi prije kraja januara. Međutim, početak masovne proizvodnje i isporuka kupcima zakazan je za decembar ove godine.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice